ΔΙΕΘΝΕΣ
24/07/2017 07:35 EEST | Updated 24/07/2017 07:35 EEST

Αρκούδα στα Πυρηναία οδηγεί 209 πρόβατα στον θάνατο. Γιατί οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται

Pacific Press via Getty Images
ZOO AQUARIUM, MADRID, SPAIN - 2017/07/20: A Brown bear pictured waiting for food at Madrid zoo. (Photo by Jorge Sanz/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Περισσότερα από 209 πρόβατα έχασαν την ζωή τους στα Πυρηναία Όρη, μετά από επίθεση αρκούδας. Το μεγαλόσωμο ζώο δεν κατάφερε να πιάσει τα πρόβατα, καθώς αυτά έπεσαν από γκρεμό στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν.

Τα πρόβατα ανήκαν σε έναν κτηνοτρόφο από την Γαλλία, ο οποίος είδε ολόκληρο το κοπάδι του να οδηγείται στον θάνατο. Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν εντοπίσει τα νεκρά σώματα 169 προβάτων, αν και όλα τους θεωρούνται νεκρά. Η πτώση έγινε από ύψος 200 μέτρων.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να αποζημιώσει τον κτηνοτρόφο, ωστόσο το περιστατικό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των τοπικών ενώσεων αγροτών. Οι τελευταία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ίδιων και των ζώων τους, απελευθερώνοντας στην περιοχή αρκούδες.

Η τελευταία γηγενής αρκούδα των Πυρηναίων είχε πυροβοληθεί θανάσιμα το 2004 από κάποιον κυνηγό. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής, η γαλλική κυβέρνηση άρχισε να απελευθερώνει αρκούδες από την Σλοβενία, οι οποίες έγιναν ο «εφιάλτης» των βοσκών. Πέρυσι, 130 ακόμα πρόβατα έπεσαν στο κενό με τον ίδιο τρόπο, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου τα ζώα γίνονται τροφή για τις αρκούδες.