WP: Πίσω από τις διαρροές και τις ηλεκτρονικές επιθέσεις στις ΗΠΑ κρύβεται το «κόμπλεξ» του Πούτιν

WP: Πίσω από τις διαρροές και τις ηλεκτρονικές επιθέσεις στις ΗΠΑ κρύβεται το «κόμπλεξ» του Πούτιν
TOPSHOT - Russian President Vladimir Putin (L) meets with his US counterpart Barack Obama on the sidelines of the G20 Leaders Summit in Hangzhou on September 5, 2016. / AFP / SPUTNIK / ALEXEI DRUZHININ (Photo credit should read ALEXEI DRUZHININ/AFP/Getty Images)
TOPSHOT - Russian President Vladimir Putin (L) meets with his US counterpart Barack Obama on the sidelines of the G20 Leaders Summit in Hangzhou on September 5, 2016. / AFP / SPUTNIK / ALEXEI DRUZHININ (Photo credit should read ALEXEI DRUZHININ/AFP/Getty Images)
ALEXEI DRUZHININ via Getty Images

Τις αυξημένες ηλεκτρονικές επιθέσεις του Κρεμλίνου σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζει η Washington Post, αποδίδοντάς τες μάλιστα στο «κόμπλεξ» που προκαλεί στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, η παγκόσμια κυριαρχία της Ουάσινγκτον.

Η WP επικαλείται διεθνολόγους που περιγράφουν ένα νέο ψυχροπολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται στο διαδίκτυο και έχει ως κίνητρο την εκδίκηση. «Ο Πούτιν θέλει να πάρει εκδίκηση και σεβασμό, ενώ προσπαθεί να διασφαλίσει το χαμένο στάτους της Ρωσίας ως “υπερδύναμη” σε μια περίοδο οικονομικών προβλημάτων και επερχόμενων εκλογών», αναφέρει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ουάσινγκτον «βλέπει» τη Ρωσία πίσω από τις τελευταίες διαρροές που αφορούν το Δημοκρατικό Κόμμα. Το καλοκαίρι, η WikiLeaks δημοσίευσε δεκάδες χιλιάδες e-mails που είχε αποστείλει η υποψήφια πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον από τον προσωπικό της λογαριασμό, ενώ αργότερα διέρρευσαν και μηνύματα της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος που αποδείκνυαν το σαμποτάρισμα του Μπέρνι Σάντερς στις Νότιες Πολιτείες με στόχο την ανάδειξη της συνυποψήφιάς του. Η Ρωσία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των διαρροών.

«Μας δείχνει το μεσαίο του δάχτυλο και τα χακαρίσματα γίνονται για να μας τρομοκρατήσει», αναφέρει η Φιόνα Χιλ από το Ινστιτούτο Brookings. Η ίδια είχε εκδώσει το 2015 βιβλίο με τίτλο «Κύριε Πούτιν: Μυστικός Πράκτορας στο Κρεμλίνο» και τους επόμενους έξι μήνες είχε χρειαστεί να αλλάξει πέντε «προβληματικά» κινητά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ρωσία -εάν πράγματι κρύβεται πίσω από τις διαρροές- έχει στόχο να προκαλέσει εσωτερικές έριδες στο Δημοκρατικό Κόμμα και να καθοδηγήσει με τον τρόπο του την αμερικανική κοινή γνώμη για να λάβει το εκλογικό αποτέλεσμα που επιθυμεί. Ο ίδιος εξάλλου έχει δείξει την συμπάθειά του προς τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Μόνο που η Ουάσινγκτον δεν φοβάται μόνο την επιρροή που μπορεί να ασκήσουν αυτές οι ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ψηφοφόροι «ρίχνουν» την ψήφο τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, υπεύθυνη για την ασφάλεια του οποίου είναι η κάθε Πολιτεία. Στις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες Πολιτείες το σύστημα είναι συνήθως αδιάτρητο, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σε πιο αγροτικές περιοχές. Το FBI έχει εντοπίσει «τρύπες» στα συστήματα της Αριζόνα και του Ιλινόις ενώ ανέφερε ότι χάκερς -πιθανότατα από τη Ρωσία- έχουν καταφέρει να εισβάλουν σε αυτό. Οι προβληματισμοί αυτοί έκαναν τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζε Τζόνσον, να συγκαλέσει σύσκεψη στις 15 Αυγούστου με στόχο την διαβάθμιση των συστημάτων αυτών.

Σύμφωνα με την Άντζελα Στεντ, πρώην πράκτορα των ΗΠΑ, ο Πούτιν «ακόμα αναρρώνει από τα υποτιμητικά σχόλια που έκανε ο Ομπάμα όταν περιέγραφε την χώρα ως μια τοπική δύναμη. Είναι ένας τρόπος να πάρει η Ρωσία επιβεβαίωση. Όποια και εάν είναι η αλήθεια, η Ρωσία είναι πίσω». Αυτός είναι και ο λόγος που οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ αυξάνουν τους ελέγχους φοβούμενοι μια επέμβαση στα εκλογικά αποτελέσματα.

Δημοφιλή