ΔΙΕΘΝΕΣ
28/09/2016 10:49 EEST | Updated 28/09/2016 11:29 EEST

O πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 «προήλθε από φιλορώσους αντάρτες»

MAXIM ZMEYEV / Reuters
A Malaysian air crash investigator inspects the crash site of Malaysia Airlines Flight MH17, near the village of Hrabove (Grabovo) in Donetsk region, Ukraine, July 22, 2014. REUTERS/Maxim Zmeyev/File Photo

Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Ailines στις 17 Ιουλίου 2014 στην ανατολική Ουκρανία είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η ολλανδική εισαγγελία παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών ερευνητών γι' αυτή την αεροπορική καταστροφή.

Οι διεθνείς εισαγγελείς δήλωσαν ακόμη πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το χωριό Περβομάισκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες και πως, μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου, το πυραυλικό σύστημα επέστρεψε στη Ρωσία. Πρόσθεσαν ότι δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα και πως δεν θα διατυπώσουν σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας.

Η ομάδα των ερευνητών έχει εντοπίσει 100 πρόσωπα ενδιαφέροντος, όπως τα χαρακτήρισε, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μεμονωμένους υπόπτους. Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητή, υπάρχουν «ρεαλιστικές πιθανότητες» να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των ενόχων για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)