Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία. Παύση των πληγμάτων κατά της αντιπολίτευσης ζητεί η Ε.Ε.

Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία. Παύση των πληγμάτων κατά της αντιπολίτευσης ζητεί η Ε.Ε.
In this photo made from the footage taken from Russian Defense Ministry official web site on Friday, Oct. 9, 2015, a bomb is released from Russian Su-34 strike fighter in Syria. Activists report intense fighting between insurgents and Syrian troops in the countryâs center amid new territorial gains for the government, backed by Russian airstrikes. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)
In this photo made from the footage taken from Russian Defense Ministry official web site on Friday, Oct. 9, 2015, a bomb is released from Russian Su-34 strike fighter in Syria. Activists report intense fighting between insurgents and Syrian troops in the countryâs center amid new territorial gains for the government, backed by Russian airstrikes. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)
ASSOCIATED PRESS

Η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 55 αποστολές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, πλήττοντας 53 στόχους που ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος σε τέσσερις συριακές επαρχίες και καταστρέφοντας, μεταξύ άλλων, σταθμούς διοικήσεως και κέντρα εκπαίδευσης, δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το Russia Today.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, αεροσκάφη Su-24M, Su-34 και Su-25SM βομβάρδισαν θέσεις του ISIS σε Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χομς και Χάμα. Όπως είπε, καταστράφηκαν επτά σταθμοί διοικήσεως, έξι κέντρα εκπαίδευσης, έξι αποθήκες οπλισμού και μια βάση κοντά στο χωριό Σάλμα στη Λαττάκεια. Επίσης, επλήγησαν 24 οχυρωμένες θέσεις.

«Μέσα στην τελευταία ημέρα, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εξόντωσαν ένα κονβόι από οχήματα τρομοκρατών, μια ομάδα ολμιστών και τρία υπόγεια καταφύγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως μετέδωσε το Sputnik, τα βομβαρδιστικά καλύπτονται από μαχητικά Su-30- ενώ αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία σχετικά με την επέμβαση στη Συρία. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταγγείλει παραβιάσεις του εναερίου χώρου της από ρωσικά μαχητικά, απειλώντας με σκληρή αντίδραση, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε φημολογία περί «πράσινου φωτός» του Λονδίνου στους Βρετανούς πιλότους για εμπλοκές με ρωσικά μαχητικά στο Ιράκ (σημειώνεται ότι το σχετικό δημοσίευμα διαψεύστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, κατόπιν σχετικού αιτήματος για εξηγήσεις από τη ρωσική πλευρά).

Από πλευράς της, η Ε.Ε. κάλεσε σήμερα (Δευτέρα) τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως» τα πλήγματα που έχουν στόχο τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη με τους σημερινούς ηγέτες», την ώρα που η Μόσχα υπερασπίζεται τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Το καθεστώς του Άσαντ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τους 250.000 νεκρούς που έχει προκαλέσει η σύγκρουση και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί», γράφουν και καλούν όλα τα μέρη να «σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στα τυφλά» με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά ή με χημικά όπλα.

Ο Πούτιν δήλωσε χθες, Κυριακή, πως ο στρατός του επεμβαίνει στη Συρία για να «σταθεροποιήσει τις νόμιμες αρχές και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να τεθεί σε εφαρμογή ένας πολιτικός συμβιβασμός».

«Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση υπάρχει κίνδυνος να παρατείνει τη σύγκρουση, να υπονομεύσει την πολιτική διαδικασία, να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση και να αυξήσει τη ριζοσπαστικοποίηση», εκτιμά αντιθέτως η Ε.Ε.

«Ενώ η κρίση εντείνεται, καθίσταται όλο και πιο επείγον να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης», προστίθεται στο κείμενο.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζητούν να υπάρξει «μια διαδικασία που θα διευθύνεται από τους Σύριους» και θα οδηγήσει σε «μια ειρηνική μετάβαση με τη συμμετοχή όλων», χωρίς ωστόσο να αναφέρουν αν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να συμμετάσχει σ' αυτήν.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μάχεται κατά προτεραιότητα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, κάτι που αμφισβητούν οι Δυτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα περισσότερα ρωσικά πλήγματα καταφέρονται σε ζώνες στρατηγικά σημαντικές για το καθεστώς οι οποίες δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Η ΕΕ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της» αναφορικά με τις «ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις που καταφέρονται πέραν του Daesh (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ, καθώς και εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης».

Αυτές οι ρωσικές επιθέσεις «πρέπει να σταματήσουν αμέσως», «όπως και οι ρωσικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου γειτονικών χωρών», προσθέτουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Τουρκία, εάν χρειαστεί.

«Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου...Έχουν μια άξια Πολεμική Αεροπορία, επομένως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αυτές που θα αντιδράσουν πρώτες, αλλά το NATO είναι εδώ για να τις βοηθήσει εάν χρειάζονται», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή