ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2017 16:44 EET | Updated 23/01/2017 18:26 EET

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ρωσία στην μάχη κατά του ISIS αφήνει ο Λευκός Οίκος

PETRAS MALUKAS via Getty Images
A woman walks past a mural on a restaurant wall depicting US Presidential hopeful Donald Trump and Russian President Vladimir Putin greeting each other with a kiss in the Lithuanian capital Vilnius on May 13, 2016.Kestutis Girnius, associate professor of the Institute of International Relations and Political Science in Vilnius university, told AFP -This graffiti expresses the fear of some Lithuanians that Donald Trump is likely to kowtow to Vladimir Putin and be indifferent to Lithuanias security concerns. Trump has notoriously stated that Putin is a strong leader, and that NATO is obsolete and expensive. / AFP / Petras Malukas (Photo credit should read PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ανοιχτές» στην ιδέα να διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τη Ρωσία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Αν υπάρχει μια δυνατότητα να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος σε συνεργασία με οποιαδήποτε χώρα, είτε αυτή είναι η Ρωσία είτε κάποια άλλη, και αν έχουμε εθνικό συμφέρον στο θέμα αυτό, τόσο ασφαλώς θα το κάνουμε», είπε ο Σον Σπάισερ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Σπάισερ, η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να ακυρώσει και την απόφαση να μην συνεχιστούν τα έργα για τον αγωγό DAPL της Ντακότα, ο οποίος είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να περνάει από την ιερή γη των Ινδιάνων.

Όσον αφορά τις απελάσεις, ο Σπάισερ διεμήνυσε ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που έχουν ποινικό μητρώο, ή σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις, θα είναι οι πρώτοι που θα στοχοθετηθούν στο πλαίσιο των απελάσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο νέος πρόεδρος.

Αυτοί που ενδέχεται να εγκληματήσουν ή το έχουν κάνει ήδη», όσοι έχουν ποινικό μητρώο, ή «υπάρχει ανοικτός φάκελος της δικαιοσύνης σε βάρος τους» είναι «αυτοί στους οποίους θα επικεντρωθούμε».

Κατόπιν «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά προσώπων που θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε, αυτοί που έχουν παραμείνει (στη χώρα) μετά τη λήξη της βίζας τους, αυτοί που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα», συνέχισε ο ίδιος. «Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα στη χώρα μας», επέμεινε.

Αναφορικά με την Κίνα, ο Σπάισερ διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα «προστατεύσει τα συμφέροντά της» στα «διεθνή» ύδατα όπου το Πεκίνο ελέγχει νησίδες που αποτελούν το αντικείμενο διεκδικήσεων.  «Εάν αυτά τα νησιά βρίσκονται πράγματι σε διεθνή ύδατα και δεν ανήκουν στην Κίνα, τότε ναι, θα εγγυηθούμε την υπεράσπιση των (διεθνών) συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε να καταληφθούν από μια χώρα». Η διπλωματία της Κίνας αντέδρασε κάνοντας λόγο για μια «παράλογη» δήλωση η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και «στρατιωτική σύγκρουση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post