ΔΙΕΘΝΕΣ
12/07/2017 17:49 EEST | Updated 12/07/2017 17:49 EEST

Γιατί η Ρωσίδα δικηγόρος θα «χάριζε» στοιχεία κατά της Κλίντον στην οικογένεια Τραμπ;

YURY MARTYANOV via Getty Images
A picture taken on November 8, 2016 shows Russian lawyer Natalia Veselnitskaya speaking during an interview in Moscow.The bombshell revelation that President Donald Trump's oldest son Don Jr. met with a Kremlin-tied Russian lawyer hawking damaging material on Hillary Clinton has taken suspicions of election collusion with Moscow to a new level. / AFP PHOTO / Kommersant Photo / Yury MARTYANOV / Russia OUT (Photo credit should read YURY MARTYANOV/AFP/Getty Images)

Μια δικηγόρος από την Ρωσία έχει γίνει το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποκάλυψη ότι θα συναντούσε τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιο του Αμερικανού προέδρου, με στόχο να του παραδώσει στοιχεία που θα εξέθεταν την Χίλαρι Κλίντον. Η υπόθεση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό σαπουνόπερα της δεκαετίας του 1990.

Ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά μέχρι στιγμής για την Ναταλία Βεσελνίτσκαγια, την γυναίκα που υποτίθεται πως έχει διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο και έχει στα χέρια της πληροφορίες που θα μπορούσαν να «κάψουν» ακόμα και μια υποψήφια πρόεδρο στις ΗΠΑ. Όλα άρχισαν όταν διέρρευσε στον αμερικανικό Τύπο ότι ο Τραμπ Τζούνιορ είχε κανονίσει μια συνάντηση με μια Ρωσίδα, η οποία θα του έδινε στοιχεία για την Κλίντον. Ο ίδιος ο γιος του Τραμπ στην συνέχεια δημοσίευσε απόρρητα e-mail με τις συνομιλίες του με έναν εκδότη ονόματι Ρομπ Γκόλντστοουν, ο οποίος θα μεσολαβούσε για την συγκεκριμένη συνάντηση.

Τότε, πολλοί άρχισαν να εκτιμούν πως η Βεσελνίτσκαγια είναι μια γυναίκα με ισχυρή θέση στην Ρωσία που συνεργάζεται με το Κρεμλίνο. Ωστόσο, άνθρωποι που γνώριζαν την δουλειά της έκαναν λόγο για μια απλή δικηγόρο που συνηθίζει να αναλαμβάνει ασήμαντες υποθέσεις και μάλιστα έδειχναν ξαφνιασμένοι που η ίδια εμπλέκεται σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Η Βεσελνίτσκαγια ασχολείται πράγματι με μικρές υποθέσεις στα προάστια της Μόσχας, όμως ταυτόχρονα διατηρεί σχέσεις με πρόσωπα που έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους.

Ένα από αυτά είναι ο Γιούριο Τσάικα, Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας. Ο ίδιος αποτελεί τον επικεφαλής του συστήματος διώξεων στα δικαστήρια και διευθύνει τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατέχει μάλιστα την πιο ισχυρή θέση του ρωσικού δικαστικού συστήματος. Σύμφωνα λοιπόν με την βρετανική εφημερίδα, όταν ο Γκόλντσοουν έλεγε στον Τραμπ Τζούνιορ πως η δικηγόρος έχει μια καλά πληροφορημένη πηγή, αυτή ήταν μάλλον ο ίδιος ο Τσάικα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η συνάντηση Τραμπ Τζούνιορ- Βεσελνίτσκαγια έλαβε χώρα την 9η Ιουνίου του 2019 στον Πύργο Τραμπ, ενώ ήταν παρόντες ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, και ο τότε επικεφαλής της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, Πωλ Μάναφορτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η δικηγόρος αρνείται να παραδεχτεί ότι γνωρίζει πρόσωπα ισχύος και ότι το Κρεμλίνο είχε κάποια σχέση με την συνάντηση που είχε με τον πρωτότοκο γιο του Αμερικανού προέδρου.

Μερικές πληροφορίες για την ίδια: Αποφοίτησε από την Ακαδημία Δικηγόρων της Μόσχας το 1998 και διετέλεσε επί τρία χρόνια Εισαγγελέας. Η ίδια ασχολείται συχνά με θέματα που αφορούν στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις – για παράδειγμα δίνει μάχη ώστε πολίτες των ΗΠΑ να μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία. Ακόμα, πελάτης της είναι και ο Ντένις Κατσίβ της επενδυτικής εταιρείας Prevezon Holdings που έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα. Ο ίδιος διώκεται από τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να μπει στη χώρα.

Με την επενδυτική αυτή είχε εμπλακεί ο Ρώσος Σεργκέι Μαγκνίτσκι, δικηγόρος του δυτικού ταμείου Hermitage Capital του Αμερικανού Μπιλ Μπράουντερ, ο οποίος Μαγκνίτσκι κρίθηκε ένοχος μετά θάνατον για φορολογική απάτη και πέθανε το 2009 στη φυλακή έπειτα από έναν χρόνο κράτησης.Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου είχε τότε αποκαλύψει ότι υπήρχαν στοιχεία ότι ο Μαγκνίτσκι είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου, αλλά ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και δήλωνε λιτά, ότι πέθανε από ανακοπή. Μια θέση που στηρίζει ανοιχτά και η Ρωσίδα δικηγόρος. Θα μπορούσε άραγε να άσκησε πιέσεις στην οικογένεια Τραμπ για τα παραπάνω θέματα με αντάλλαγμα τα στοιχεία κατά της Κλίντον;

Τέλος, σας παραθέτουμε μια φωτογραφία από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:

Sponsored Post