ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/05/2016 16:09 EEST | Updated 04/05/2016 16:12 EEST

Ο κόσμος ξεμένει από ρύζι; Πως το Ελ Νίνιο επηρεάζει την παραγωγή (και τις τιμές) του ρυζιού παγκοσμίως

Issei Kato / Reuters
A farmer plants saplings in a rice field in Satsumasendai, Kagoshima prefecture, Japan, July 8, 2015. REUTERS/Issei Kato TPX IMAGES OF THE DAY

Σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή ρυζιού παγκοσμίως φαίνεται πως προκαλούν τα καιρικά φαινόμενα, με τους ειδικούς να μιλούν ακόμη και για σημαντική έλλειψη ρυζιού στο μέλλον.

Ο ζεστός καιρός και η ξηρασία που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνεχίζουν να επηρεάζουν την παραγωγή ρυζιού στην Ινδία, το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου καλλιεργείται το 60% του ρυζιού παγκοσμίως.

Τα αποθέματα σιτηρών στις χώρες αυτές αναμένεται να κατρακυλούν σε 19 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του έτους, όταν το ανώτατο όριο ήταν το 2013 43 εκατομμύρια τόνοι.

Ο Δρ. Saramendu Mohanty του International Rice Research Institute (IRRI) είπε στον Independent: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση του εφοδιασμού είναι ασφυκτική, και αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτα θέμα στη ζήτηση. Η έκταση αυτής της κρίσης θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της επόμενης εποχής των μουσώνων. Εάν δημιουργήσει πρόβλημα στην Ινδία και την Ινδονησία και πέσει αρκετή βροχή στις καλλιέργειες, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα μπροστά μας».

Και συνεχίζει: «Για την ώρα η κατάσταση δείχνει ότι δεν είναι τόσο σοβαρή όσο το 2008 αλλά οι χώρες που επηρεάζονται θα πρέπει να αντιδράσουν πιο λογικά αυτή τη φορά αντί να πανικοβληθούν και πρέπει να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 στην Ασία, η πτώση της παραγωγής ρυζιού που προκάλεσε το το Ελ Νίνιο, ανάγκασε την Ινδία να επιβάλει γενική απαγόρευση στις εξαγωγές και τις τιμές έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 1.000 δολαρίων ανά τόνο παγκοσμίως. Τη στιγμή που η τιμή αναφοράς για έναν τόνο ρύζι τον τελευταίο μήνα ήταν 389.50 δολάρια, η υψηλότερη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, με τα ποσοστά να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Sponsored Post