ΔΙΕΘΝΕΣ
07/04/2017 10:54 EEST | Updated 07/04/2017 10:57 EEST

Επιστήμονες ανακάλυψαν σαλιγκάρι-μετανάστη με «σούπερ-δυνάμεις»

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος σαλιγκαριού με «σούπερ δυνάμεις»: εκτοξεύει βλέννες, ζει σε ναυάγια και επιβιώνει χωρίς κάποιο σκληρό προστατευτικό κέλυφος.

Σύμφωνα με το National Geographic, το ιδιόμορφο αυτό σαλιγκάρι ζει στο ναυάγιο του  USNS Vandenberg στην Φλόριντα, το οποίο έχει δημιουργήσει έναν τεχνητό κοραλλιογενή ύφαλο. Εκτιμάται ότι προέρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου παρέμενε απαρατήρητο, και μετανάστευσε στην Φλόριντα προς αναζήτηση... ευκαιριών. Ο νέος κοραλλιογενής ύφαλος προσφέρει άπλετη τροφή και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μικρότερος από ότι στους παλαιότερους, φυσικούς υφάλους.

Το σαλιγκάρι ονομάζεται Vandy και η μορφολογία του προκαλεί εντύπωση. Μοιάζει περισσότερο με τεράστιο σκουλήκι και, σε αντίθεση με τα περισσότερα σαλιγκάρια, δεν διαθέτει κεραίες. Για να τραφεί, εκτοξεύει μέσα στο νερό μια βλέννα, στην οποία παγιδεύονται διάφοροι μικροοργανισμοί, με τους οποίους τρέφεται.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετανάστευση του συγκεκριμένου είδους στην Φλόριντα θα επηρεάσει άλλα είδη που ζουν στην περιοχή, όπως η θαλάσσια χελώνα καρέττα καρέττα. Το Vandy φέρει πολλές φορές το παρασιτικό σκουλήκι του γένους Schistosoma, το οποίο μπορεί να μολύνει τα είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Sponsored Post