ΗΠΑ: Μονομαχία Σάντερς - Κλίντον για το Παλαιστινιακό

ΗΠΑ: Μονομαχία Σάντερς - Κλίντον για το Παλαιστινιακό
Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton reacts as rival candidate Senator Bernie Sanders (R) tries to hand her a piece of paper during a Democratic debate hosted by CNN and New York One at the Brooklyn Navy Yard in New York April 14, 2016. REUTERS/Lucas Jackson (TPX IMAGES OF THE DAY)
Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton reacts as rival candidate Senator Bernie Sanders (R) tries to hand her a piece of paper during a Democratic debate hosted by CNN and New York One at the Brooklyn Navy Yard in New York April 14, 2016. REUTERS/Lucas Jackson (TPX IMAGES OF THE DAY)
Lucas Jackson / Reuters

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ, του Μπέρνι Σάντερς και της Χίλαρι Κλίντον και η μάχη δίνεται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα Τρίτη διεξάγεται ο πολιτικά σημαντικός προκριματικός κύκλος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και ο Σάντερς κατηγόρησε τη συνυποψήφιά του Χίλαρι Κλίντον για «προφανείς οικονομικές παραβάσεις» στην προεκλογική της εκστρατεία. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε μια πολύ σοβαρή αντιπαράθεση και διαφοροποίηση μεταξύ των δύο όσον αφορά στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Μπέρνι Σάντερς, εβραϊκής καταγωγής, από το Μπρούκλιν, τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων σημειώνοντας ότι η χρήση βίας από το Ισραήλ έχει υπάρξει δυσανάλογη. Δίπλα του η Χίλαρι Κλίντον κράτησε μια τελείως διαφορετική στάση.

«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να εργαστούν από κοινού για να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό» δήλωσε ο Σάντερς, ο οποίος σημειωτέον εκτός του ότι έχει ζήσει αρκετούς μήνες στο Ισραήλ έχει και οικογένεια εκεί.

«Εάν καταφέρουμε ποτέ να φέρουμε ειρήνη σε αυτή την περιοχή που έχει βιώσει τόσο μίσος και πόλεμο θα πρέπει πρώτα να φερθούμε στον παλαιστινιακό λαό με σεβασμό και αξιοπρέπεια» συνέχισε ο Σάντερς ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ο μόνος υποψήφιος που δεν συμμετείχε στο συνέδριο της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων ( American Israel Public Affairs Committee / AIPAC).

«Έχω ζήσει αρκετούς μήνες σαν παιδί στο Ισραήλ και έχω συγγενείς εκεί. Φυσικά και το Ισραήλ έχει δικαίωμα όχι μόνο να αμύνεται αλλά και να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια χωρίς τον φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο» είπε ο Σάντερς και πρόσθεσε αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας το 2014: «Όμως έχουμε στη Γάζα, η οποία δεν είναι μεγάλη περιοχή, περίπου 10.000 πολίτες που τραυματίσθηκαν και περίπου 1.500 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους. Τώρα εάν με ρωτήσετε, όχι μόνο εμένα, άλλα και κράτη ανά τον κόσμο, εάν επρόκειτο για δυσανάλογη επίθεση, η απάντηση είναι πως ναι πιστεύω πως ήταν δυσανάλογη».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η ανεργία στη Γάζα ανέρχεται περίπου στο 40% και τόνισε πως οι υποδομές, σπίτια, υγεία και εκπαίδευση στην περιοχή έχουν διαλυθεί.

«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους. Αυτό δεν με κάνει αντιισραηλινό. Αυτό στρώνει το δρόμο, πιστεύω για μια προσέγγιση που θα λειτουργήσει στη Μέση Ανατολή».

Ερωτηθείσα σχετικά η Χίλαρι Κλίντον, η οποία στεκόταν δίπλα στον Σάντερς, απάντησε πως τον Νοέμβριο του 2012 διαπραγματεύθηκε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και όπως επεσήμανε «γνωρίζει από πρώτο χέρι πως το Ισραήλ δεν προκάλεσε τη βροχή ρουκετών στις πόλεις τους και τα χωριά τους».

«Δεν πιστεύουν ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε μια διαρκή πρόκληση από τη Χαμάς η οποία υποκινείται από το Ιράν» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως όταν ήταν στην Καμπότζη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι της τηλεφώνησαν και της είπαν πως ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στη Γάζα διότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κανέναν και να του που να σταματήσουν (τις επιθέσεις με ρουκέτες).

«Έτσι ταξίδεψα όλη τη νύχτα, έφτασα εκεί και διαπραγματεύθηκα. Δεν ξέρω πώς μπορεί κανείς να διοικήσει μια χώρα όταν βρίσκεται υπό συνεχείς απειλές, τρομοκρατικές ενέργειες και επιθέσεων με ρουκέτες. Σε αυτή την περίπτωση έχεις το δικαίωμα να υπερασπιστείς τον εαυτό σου» είπε και τόνισε την ανάγκη για λύση στη λογική των δύο κρατών που θα δίνει στους Παλαιστίνιους τα δικαιώματα και την αυτονομία που δικαιούνται.

Από την πλευρά του ο Σάντερς απάντησε πως κανένας δεν υπονόησε ότι το Ισραήλ επιθυμεί να βομβαρδίζεται με ρουκέτες. «Δεν είναι αυτό το θέμα» σχολίασε και κατηγόρησε την κ. Κλίντον ότι αποφεύγει την ερώτηση.

«Το ερώτημα δεν είναι εάν το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται, ούτε για το εάν το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να μάχεται κατά της τρομοκρατίας. Δεν πρόκειται γι'αυτό. Όμως ήταν η απάντησή τους δυσανάλογη; Πιστεύω πως ήταν και δεν απαντήσατε σε αυτό το ερώτημα» είπε ο Σάντερς απευθυνόμενος στην κ. Χίλαρι Κλίντον.

Η κ. Κλίντον επανήλθε μιλώντας για την επιθετικότητα της Χαμάς, επαναλαμβάνοντας πως υποστηρίζεται από το Ιράν και επεσήμανε πως η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας και αντί να υπάρξει μια οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες για τα παιδιά των Παλαιστινίων δημιούργησαν έναν τρομοκρατικό θύλακα όπου συνεχίζεται η αποστολή ρουκετών από το Ιράν και αλλού.

Ο Σάντερς κατηγόρησε την κ. Κλίντον πως κατά το συνέδριο του AIPAC δεν έκανε καμία αναφορά «στις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού».

«Εδώ είναι το ζήτημα» είπε ο Σάντερς. «Φυσικά το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί στην όποια απειλή, όμως μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη στην περιοχή εκτός και εάν οι ΗΠΑ παίξουν ένα εποικοδομητικό ρόλο για να φέρει σε διάλογο τα δύο μέρη και να αναγνωρίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ του παλαιστινιακού λαού. Αυτό πιστεύω ότι θέλει από εμάς η διεθνής κοινότητα και αυτού του είδους την ηγεσία πρέπει να εξασκήσουμε».

«Η περιγραφή του προβλήματος είναι πιο εύκολη από την επίλυσή του» ανταπάντησε η κ. Κλίντον.

«Έχω εμπλακεί τόσο ως Πρώτη Κυρία σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του συζύγου μου, άλλα και ως υπουργός Εξωτερικών...Είμαι αυτή που συμμετείχε σε τρεις συναντήσεις μεταξύ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Μέσα σ΄ένα δωμάτιο ήμασταν μόνο τέσσερις, εγώ, ο Νετανιάχου, ο Αμπάς και ο Τζορτζ Μίτσελ. Τρεις συναντήσεις που διήρκεσαν ώρες και ήμουν απόλυτα επικεντρωμένη στο τι ήταν δίκαιο και σωστό για τους Παλαιστίνιους. Ήμουν απόλυτα επικεντρωμένη στο τι έπρεπε να κάνουμε για να διαβεβαιώσουμε ότι ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και πιστεύω ότι ως πρόεδρος θα μπορέσω να επιτύχω πρόοδο και να καταφέρω μια συμφωνία που θα είναι δίκαιο και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους χωρίς ποτέ μα ποτέ να υπονομευθεί η ασφάλεια του Ισραήλ» τόνισε η κ.Κλίντον.

Τέλος ο κ. Μπέρνι Σάντερς απάντησε στη συνυποψήφιά του: «Έρχεται κάποια στιγμή, έρχεται κάποια στιγμή που όταν επιδιώκουμε την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, θα πρέπει να πούμε ότι ο Νετανιάχου δεν έχει πάντα δίκιο...Αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε μονόπλευροι. Υπάρχουν δύο πλευρές στο κάθε νόμισμα».

Δημοφιλή