ΔΙΕΘΝΕΣ
02/12/2015 05:22 EET | Updated 02/12/2015 05:22 EET

Financial Times: Η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Σένγκεν εάν δεν δεχτεί εξωτερική βοήθεια στο μεταναστευτικό

Sooc

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί την Ελλάδα ότι θα αποκλειστεί από την ζώνη Σένγκεν εάν δεν δεχτεί εξωτερική βοήθεια στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αναφέρει νέο δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με αυτό, το οποίο επικαλείται ξένους και Έλληνες αξιωματούχους, δεκάδες Ευρωπαίοι υπουργοί ασκούν μεγάλες πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου η χώρα μας να τηρήσει τις υποσχέσεις της περί αποδοχής βοήθειας από την Frontex και αλλαγής του συστήματος καταγραφής προσφύγων στους καταυλισμούς. Μοναδική λύση, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι η απειλή ενός ενδεχόμενου αποκλεισμού μας από την ζώνη Σένγκεν.

Όπως αναφέρουν τέσσερις Ευρωπαίοι διπλωμάτες, την Παρασκευή Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών θα αποφασίσουν εάν θα χρειαστεί να εφαρμόσουν πιο δραστικά μέσα για να ασκήσουν πιέσεις στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την Σένγκεν δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, καθώς η χώρα μας δεν συνορεύει με κάποιο άλλο μέλος της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων: «Δεν υπάρχουν πρόσφυγες που φεύγουν από την Ελλάδα με αεροπλάνα».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το δημοσίευμα αναφέρει, χωρίς η πληροφορία να έχει επιβεβαιωθεί, ότι η χώρα μας απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία απέρριψε την τοποθέτηση 400 υπαλλήλων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.