ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2015 20:05 EEST | Updated 31/07/2015 20:05 EEST

Νομοσχέδιο με αφορμή τον Σεσίλ υπέβαλε Αμερικανός γερουσιαστής

Airwolfhound/Flickr

Ένας Αμερικανός γερουσιαστής υπέβαλε σήμερα ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει το κυνήγι με σκοπό τη λήψη τροπαίων, μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο θάνατος του λιονταριού Σέσιλ στη Ζιμπάμπουε.

Στο νομοσχέδιο του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ προτείνεται να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων που προέρχονται από απειλούμενα είδη, όπως προβλέπεται από έναν νόμο του 1973, για να προστεθούν και τα είδη ζώων που "έχει προταθεί να μπουν" στον κατάλογο των απειλούμενων.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής (USFWS), που καταρτίζει τη λίστα αυτή, είχε προτείνει τον περασμένο Οκτώβριο να προστεθεί σ' αυτήν το αφρικανικό λιοντάρι επειδή το φυσικό περιβάλλον του χάνεται και επειδή ο άνθρωπος συνιστά μια ολοένα και αυξανόμενη απειλή για αυτό.

Η δισέλιδη πρόταση του Μενέντεζ, που ονομάζεται "Διατήρηση Οικοσυστημάτων με τη Διακοπή της Εισαγωγής Μεγάλων Τροπαίων Ζώων" παρουσιάστηκε λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Σέσιλ, ένα αρσενικό λιοντάρι 13 ετών, από τα διασημότερα στο εθνικό πάρκο Χουάνγκε της Ζιμπάμπουε, σκοτώθηκε από έναν Αμερικανό οδοντίατρο και κυνηγό τροπαίων, τον Ουόλτερ Πάλμερ. Τα αρχικά των λέξεων που χρησιμοποίησε ο γερουσιαστής για να τιτλοφορήσει την πρότασή του σχηματίζουν το όνομα «Cecil».

Την πρότασή του στηρίζουν άλλοι τρεις Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί.

«Ο θάνατος του Σέσιλ είναι μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί και υπογραμμίζει την ανάγκη να διευρύνουμε τον νόμο για την προστασία των απειλούμενων ειδών. Όταν διατυπώνονται πολλές ανησυχίες για το μέλλον ενός είδους, τόσες ώστε να προτείνεται η περίληψή του στον κατάλογο, δεν θα πρέπει να το σκοτώνουμε παριστάνοντας ότι πρόκειται για άθλημα», υπογράμμισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)