ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2016 09:52 EEST | Updated 24/10/2016 09:52 EEST

Απελευθέρωση 26 ναυτών που είχαν πέσει θύματα ομηρίας από Σομαλούς πειρατές τέσσερα χρόνια μετά

STRINGER via Getty Images
Hostage of Somali pirates react as they arrive at the Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi on October 23, 2016 after being freed with other hostages.Somali pirates have freed 26 Asian hostages held for nearly five years after the hijacking of their fishing vessel, the last commercial ship seized at the height of the country's piracy scourge, negotiators said on October 22, 2016. The crew of the Naham 3, the second longest held hostage by Somali pirates, were taken captive when their Omani-flagged vessel was seized in March 2012 south of the Seychelles. / AFP / STRINGER (Photo credit should read STRINGER/AFP/Getty Images)

Είκοσι έξι ναύτες που είχαν πέσει στα χέρια πειρατών στη Σομαλία, απελευθερώθηκαν το περασμένο Σάββατο, σχεδόν μια πενταετία μετά την παρακράτησή τους. Ένας από αυτούς, ονόματι Αρνέλ Μπαλμπέρο, περιέγραψε στον Guardian τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι όμηροι όλα αυτά τα χρόνια.

Το ταϊβανέζικο αλιευτικό σκάφος FV Naham 3 και το πολυμελές πλήρωμά του από το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Ινδονησία, της Φιλιππίνες, την Κίνα και φυσικά την Ταϊβάν, δέχτηκαν επίθεση από Σομαλούς πειρατές κοντά στις Σεϋχέλλες τον Μάρτιο του 2012. Κατά την επίθεση, ένας ναύτης πέθανε και οι υπόλοιποι έγιναν όμηροι των ενόπλων που ζητούσαν εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωσή τους.

Οι μέρες περνούσαν χωρίς να δοθεί καμία βοήθεια στο πλήρωμα. Οι μέρες έγιναν μήνες και οι μήνες χρόνια. Οι πειρατές αρνούνταν να παρέχουν τροφή στους ομήρους, με αποτέλεσμα εκείνοι να αναγκαστούν να καταναλώσουν ό,τι μπορούσαν να βρουν στο πλοίο. Τα αποθέματα σύντομα τέλειωσαν και το μόνο που απέμεινε ήταν τα ποντίκια και οι αρουραίοι.

«Έτρωγες το οτιδήποτε, ακόμα και εάν δεν σου άρεσε. Πεινούσες; Το έτρωγες. Έτρωγες αρουραίους, τους μαγείρευες», δήλωσε στο Guardian ο Μπαλμπέρο.

Όλα αυτά τα χρόνια, δύο από τους ομήρους αρρώστησαν και πέθαναν. Τελικά, το Σάββατο, οι 26 εναπομείναντες ναύτες απελευθερώθηκαν και αναμένεται να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Εκπρόσωπος των πειρατών δήλωσε ότι τους δόθηκε το ποσό των 1,5 εκατ. δολαρίων, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μόνο ένα ακόμα πλήρωμα έχει παραμείνει σε κατάσταση ομηρίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους ναύτες του FV Naham 3. Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε προκαλέσει ανησυχία στα εμπορικά και αλιευτικά πλοία που περνούσαν από την περιοχή, με αποτέλεσμα πολλές ναυτιλιακές να προσλάβουν ένοπλους φύλακες για να προστατεύουν τα πληρώματα στα μακρινά ταξίδια. Από το 2012 και μετά δεν έχει γίνει αναφορά για καμία επιτυχημένη ομηρία πληρώματος από Σομαλούς πειρατές.

Sponsored Post