ΔΙΕΘΝΕΣ
28/08/2016 11:31 EEST | Updated 28/08/2016 11:31 EEST

Παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία. Αυτή την εβδομάδα κρίνεται το μέλλον του Ραχόι

ASSOCIATED PRESS
Spain's acting Prime Minister Mariano Rajoy, left, speaks to Ciudadanos party leader Albert Rivera during a meeting at the Spanish parliament in Madrid, Spain, Thursday, Aug. 18, 2016. Rajoy is meeting with the head of a minor party that says it might support his bid to form a new government, and end an eight-month political deadlock following two inconclusive elections. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)

Oι Ισπανοί επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και διαπιστώνουν ότι στην πολιτική κονίστρα της Μαδρίτης τίποτα δεν έχει αλλάξει: ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να διαβουλεύεται με όλους, και κυρίως με τους φιλελεύθερους Ciudadanos, αναζητώντας συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle το κυριότερο επιχείρημά του ειναι ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ισπανία διολισθαίνει σε πολιτικό χάος, καθώς παρατείνεται η ουσιαστική ακυβερνησία των τελευταίων εννέα μηνών. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του Ραχόι, καθώς ο επικεφαλής της ισπανικής Κεντροδεξιάς ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, την Τετάρτη και, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία μετά από δύο μέρες.

Η εφημερίδα El País θεωρεί «σχεδόν βέβαιο ότι ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα» και η αλήθεια είναι ότι τα προγνωστικά δεν είναι ευνοϊκά γι αυτόν, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων: το Λαϊκό Κόμμα παραμένει μεν πρώτη δύναμη στην Ισπανία, αλλά, ακόμη και με τη σύμπραξη των Ciudadanos, δεν συγκεντρώνει πάνω από 169 επί συνόλου 350 ψήφων στο κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν τον Ραχόι τουλάχιστον κάποιοι μεμονωμένοι, ανεξάρτητοι ή «διαφωνούντες» βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 176 εδρών. Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- πλην Ciudadanos- επιμένουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος.

Ο επικεφαλής της ισπανικής Κεντροδεξιάς είχε βγει «νικητής και ηττημένος» από τις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου: κατάφερε μεν να διατηρήσει την πρωτιά, παρά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά η ισχύς των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων Ciudadanos και του αριστερού κόμματος Podemos ψαλίδισε την πλειοψηφία και τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

Σε έναν ασυνήθιστο ελιγμό, ο Ραχόι άφησε την πρωτοβουλία κινήσεων στον ηγέτη των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος επιχείρησε από την πλευρά του να σχηματίσει κυβέρνηση ως αρχηγός του «δεύτερου κόμματος», αλλά ούτε εκείνος κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετούς συμμάχους. Και αυτό, παρά τη στήριξή του από τους Ciudadanos. Ακολούθησαν επαναληπτικές εκλογές στις 26 Ιουνίου, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν «μία από τα ίδια».

Όλα δείχνουν ότι η κριτική των Podemos και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα σκάνδαλα διαφθοράς στο «σύστημα Ραχόι», αλλά και τις πρωτοφανείς περικοπές στην Ισπανία της κρίσης, πέφτουν σε εύφορο έδαφος. Αν σε όλα αυτά προστεθούν το πολιτικό τέλμα και η απροθυμία των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα. «Κυριαρχία των ηλιθίων» (tontocracia) το αποκαλεί ο συνταγματολόγος Χορχέ ντε Εστέμπαν σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα El Mundo.

Η σαπουνόπερα των κομματικών διαβουλεύσεων έχει παραλύσει κάθε ουσιαστική πολιτική και νομοθετική δραστηριότητα στη χώρα. Αλλά ο χρόνος πιέζει, καθώς, από τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τη Μαδρίτη διορθώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη της με τελική προθεσμία στις 15 Οκτωβρίου. Αν ο Ραχόι δεν αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη νέων, επαναληπτικών εκλογών και μάλιστα, με βάση τις προβλεπόμενες συνταγματικές προθεσμίες, ανήμερα τα Χριστούγεννα. «Μόνο ένας διεστραμμένος εγκέφαλος θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο» λέει ο συνταγματολόγος Χορχέ ντε Εστέμπαν.

Πηγή: Deutsche Welle

Sponsored Post