ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2015 05:23 EET | Updated 01/12/2015 05:24 EET

Φέρχοφσταφ: Η Ευρώπη δωροδοκεί την Τουρκία για το προσφυγικό

THOMAS SAMSON via Getty Images
Guy Verhofstadt, Belgian member of the European Parliament, leader of the Alliance of liberals and Democrats for Europe (ALDE) group, and former Belgium prime minister, speaks to journalists after a meeting with French President at the Elysee Presidential Palace, on September 29, 2015 in Paris. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON (Photo credit should read THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images)

Η Ευρώπη δωροδοκεί την Τουρκία, αναφέρει ο Γκι Φέρχοφσταφ σε νέο του άρθρο στην ιστοσελίδα Politico.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολίασε την απόφαση που επήλθε από την Σύνοδο Κορυφής για τις προσφυγικές ροές, προειδοποιώντας ότι η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας δεν θα λύσει το πρόβλημα. Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε την Κυριακή να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία με στόχο την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Φέρχοφσταφ, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία ήταν αδύναμες και αποτελούν ένδειξη ότι η Ευρώπη αδυνατεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα. Όπως εξηγεί ο Βέλγος πολιτικός, δεν είναι σίγουρο το πως χρησιμοποιήσει η Τουρκία τα χρήματα που θα της παραχωρηθούν, εάν δηλαδή θα ανοίξει την αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες ή θα τους παρέχει πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Εάν στόχος είναι να ανακόψει την πορεία των μεταναστευτικών ροών, πρόκειται για μια βαθιά λανθασμένη προσέγγιση, καθώς ο αριθμός εκείνων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν ανάγκη από προστασία είναι εξαιρετικά μικρός», αναφέρει ο Φέρχοφσταφ, τονίζοντας ότι ο αριθμός εκείνων που θα καταφτάσουν στην Ευρώπη δεν θα είναι πολύ μικρότερος.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου υπενθυμίζει ότι οι μετανάστες που θα μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία είναι αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα. Εάν εκείνοι μετακινηθούν προς τα Βαλκάνια, τότε η συμφωνία για την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία δεν θα έχει ισχύ. Στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας δείχνουν ότι ενώ η Τουρκία συμφώνησε να πάρει πίσω περισσότερους από 2.300 «παράνομους» μετανάστες, γύρισαν πίσω μόλις οκτώ άτομα. Ο Φέρχοφσταφ πιστεύει ότι μόνο μέσω των hotspots, των συνεχών ελέγχων και την εφαρμογής μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής θα μπορεί να γίνει το πρόβλημα διαχειρίσιμο.

Ο Βέλγος πολιτικός ανέφερε επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής απέτυχε να προχωρήσει την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει, δεν έγινε λόγος για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στην κατοχύρωση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά την σύλληψη των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, ο κ. Φέρχοφσταφ χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί τα προτεινόμενα μέτρα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Ήρθε πια η ώρα που η Ευρώπη πρέπει να πάρει την μοίρα στα χέρια της, αντί να πληρώνει και να δωροδοκεί άλλους για να μας παράσχουν κάποια λύση», κατέληξε.