ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2015 05:12 EET | Updated 27/11/2015 06:17 EET

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις του Ασάντ η Γαλλία

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken on Saturday, Oct. 10, 2015, Syrian army personnel fire a cannon in Latakia province, about 12 from the border with Turkey in Syria. Backed by Russian airstrikes, the Syrian army has launched an offensive in central and northwestern regions. (Alexander Kots/Komsomolskaya Pravda via AP)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έκανε για πρώτη φορά λόγο σήμερα Παρασκευή για το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους «υπάρχουν δύο σειρές μέτρων: οι βομβαρδισμοί... και στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος, που δεν μπορούν να είναι οι δικές μας, αλλά που πρέπει να είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οι αραβικές σουνιτικές δυνάμεις και , γιατί όχι, οι δυνάμεις του καθεστώτος», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο δίκτυο RTL.

Ωστόσο ο Φαμπιούς τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να ενσαρκώσει το μέλλον του λαού του.

Πρώτος στρατιωτικός στόχος παραμένει η Ράκα, το προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία, που δέχεται τις αεροπορικές επιδρομές της Γαλλίας και της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες.

«Για εμάς είναι ένας από τους πρώτους στρατιωτικούς στόχους, ίσως ο πρώτος, διότι πρόκειται για το νευραλγικό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους, από όπου προήλθαν οι επιθέσεις κατά της Γαλλίας», είπε.

Μετά την επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δύο χώρες συμφώνησαν «να συντονίσουν» τις επιδρομές τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και «να ενισχύσουν» τα πλήγματά τους κατά της οργάνωσης όπως και την ανταλλαγή πληροφοριών. Και τα πλήγματα δεν θα στρέφονται «κατά εκείνων που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στις δυνάμεις της μετριοπαθούς ένοπλης αντιπολίτευσης στο καθεστώς Ασαντ, οι οποίες αποτελούσαν στόχο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εδώ και πολλές εβδομάδες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν μάς ζήτησε να καταρτίσουμε έναν χάρτη των δυνάμεων που δεν είναι τρομοκρατικές και πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Δεσμεύθηκε -μόλις του προμηθεύσουμε αυτόν τον χάρτη- να σταματήσει να τις βομβαρδίζει, είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post