ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2016 12:37 EEST | Updated 28/03/2016 03:12 EEST

Ο Άσαντ χαιρετίζει την ανακατάληψη της Παλμύρας - Μεγάλο πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος

Μεγάλη νίκη του συριακού στρατού και των συμμάχων του αποκάλεσε την ανακατάληψη της Παλμύρας ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η απελευθέρωση της ιστορικής πόλης Παλμύρας σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα και άλλη μια ακόμα απόδειξη της επιτυχίας της στρατηγικής που ακολουθεί ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Σύριος πρόεδρος.

Τον Άσαντ συνεχάρη αργότερα σήμερα, Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τη γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα και την ενημέρωσε ότι μέλη της ρωσικής αποστολής στη Συρία θα βοηθήσουν στην αποναρκοθέτηση της αρχαίας πόλης της Παλμύρας. Ο πρόεδρος Πούτιν και η Ιρίνα Μπόκοβα συμφώνησαν ότι «η Unesco, η Ρωσία και η Συρία θα μπορέσουν σύντομα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνει η εκτίμησε των ζημιών που έχουν υποστεί οι αρχαιότητες από τους τρομοκράτες και να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση».

Οι δυνάμεις του Άσαντ είχαν εισβάλει στην πόλη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και σήμερα, Κυριακή, κατάφεραν να απομακρύνουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της ιστορικής πόλης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως ακούγονταν ακόμα πυρά από την ανατολική πλευρά της πόλης το πρωί της Κυριακής, αλλά ο κύριος όγκος των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους έχει αποσυρθεί και υποχωρήσει ανατολικά, αφήνοντας την Παλμύρα υπό τον έλεγχο του στρατού του Άσαντ.

Για τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, η ανακατάληψη της Παλμύρας μετά από μια εκστρατεία τριών εβδομάδων, με τη στήριξη ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, «ανοίγει» μεγάλο τμήμα της ανατολικής ερήμου της Συρίας, αφήνοντας εκτεθειμένες την Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα- σημαντικά κέντρα του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Παλμύρα είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές τον περασμένο Μάιο, με την διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για τυχόν πλήγματα στα αρχαία μνημεία της πόλης. Η Παλμύρα εξάλλου αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Στο σημείο βρίσκονται δύο ναοί 1.800 ετών και μια ρωμαϊκή αψίδα.

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν σύντομα μετά την κατάληψη της πόλης τμήματα των μνημείων, ενώ πλήγματα δέχτηκε και η φυλακή της πόλης, όπου κρατούνταν και βασανίζονταν οι «εχθροί της κυβέρνησης».

Την Τετάρτη, ο διευθυντής των Αρχαιοτήτων και των Μουσείων της Συρίας  είχε δηλώσει που πως οι δύο ναοί που κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα θα ανακατασκευαστούν αμέσως μετά την απελευθέρωσή της.

«Τρομάζω στη σκέψη ότι θα ανακαλύψω και άλλες πιο σημαντικές καταστροφές, ελπίζω να μην ζήσω άλλον έναν εφιάλτη ανακαλύπτοντας την πραγματικότητα», είχε δηλώσει ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ, αναφερόμενος στα πλήγματα που είχαν δεχτεί ο ναός του θεού Βήλου και ο ναός του Βάαλ. 

Σήμερα, έπειτα από την απελευθέρωση της πόλης, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Παλμύρα θα αποκατασταθεί πλήρως.

Παρά τις καταστροφές των μνημείων, ο Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι «εξεπλάγη ευχάριστα» από το γεγονός ότι πολλά από αυτά, όπως η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές.

«Αναμέναμε το χειρότερο. Αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο, στα νοτιοδυτικά της πόλης, διαπίστωσε ότι οι δύο ναοί καθώς και η Αψίδα του Θριάμβου έχουν καταστραφεί αλλά οι πέτρες τους παραμένουν εκεί.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιήσαν το εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο ως τόπο εκτελέσεων ενώ δολοφόνησαν και τον πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.

Σύμφωνα με τον Rami Abdulrahman, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκαν στις μάχες υπολογίζονται στους 400, γεγονός που που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την τρομοκρατική οργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρό πλήγμα η οργάνωση δέχτηκε και χθες, Σάββατο, στο Ιράκ, όταν ανώτατος αξιωματούχος της σκοτώθηκε μετά από βομβαρδισμούς των αμερικανικών δυνάμεων. Πρόκειται για τον Abu Alaa al-Afri, ο οποίος είχε επικηρυχτεί για 7 εκατομμύρια δολάρια.

Photo gallery palmyra See Gallery