ΔΙΕΘΝΕΣ
10/01/2017 04:34 EET | Updated 10/01/2017 04:34 EET

Σχέδια για την ίδρυση της πρώτης Ακαδημίας Προγραμματισμού στην Γάζα

Mohammed Salem / Reuters
Palestinian students stand outside the Bashir al-Rayes school in Gaza City August 24, 2009. On top of their long weariness with rations and bare shelves, the Palestinians of Gaza face new pressure to conform with religious dress codes, and a sense of irritation with the enclave's Hamas leaders is growing. Picture taken August 24, 2009. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA POLITICS RELIGION EDUCATION BUSINESS)

Άνθρωποι της Silicon Valley συνεργάζονται για να στηρίξουν μια προσπάθεια ίδρυσης της πρώτης Ακαδημίας Προγραμματισμού στην Γάζα.

Ο Πωλ Γκράχαμ του Y Combinator, ο Ντέιβ Μακ Λουρ της εταιρείας 500 Startups και ο συγγραφέας Έρικ Ράις ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων της τεχνολογίας που έδωσαν αγώνα από την 13η Δεκεμβρίου να συγκεντρώσουν 95.000 δολάρια για την δημιουργία ενός χώρου εκμάθησης και συνεργασίας για προγραμματιστές στην πολύπαθη Γάζα. Ο αρχικός στόχος ήταν μικρός, όμως μέσα σε μόλις 10 ημέρες συγκεντρώθηκαν 400.000 δολάρια.

Αυτό σημαίνει πως η Gaza Sky Geeks, η οργάνωση που είχε την συγκεκριμένη ιδέα, θα μπορεί όχι μόνο να κατασκευάσει την ακαδημία και να την στελεχώσει με προσωπικό, αλλά και να παρέχει και 22 μαθητείες για τους σπουδαστές σε εταιρείες τεχνολογίας της Γάζας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ακόμα, θα δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην χρήση κώδικα και ανήλικες μαθήτριες.

«Οι άνθρωποι της Γάζας είναι έξυπνοι και εργάζονται πάνω σε ιδέες για (νεοφυείς) εταιρείες», εξήγησε ο Μακ Λουρ.

«Αξίζει να τους στηρίξουμε και να επενδύσουμε σε αυτούς, όπως και σε κάθε άλλο ιδρυτή start-up σε όλο τον κόσμο. Κατά ένα τρόπο, είναι πιο αποδοτικοί γιατί εργάζονται σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Ίσως γίνουν ορισμένοι από τους καλύτερους επιχειρηματίες στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Gaza Sky Geeks έχει καταφέρει να βρει εργασία σε 100 ανθρώπους και τα έσοδα των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγγίζουν τα 91.000 δολάρια. Έχει λάβει μάλιστα βραβεία από την Google, τους Techstars και άλλες εταιρείες.

Η εκμάθηση είναι δύσκολη στην Γάζα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Gaza Sky Geek διαθέτει έξι ώρες ηλεκτροδότηση την ημέρα.