ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2015 12:05 EEST | Updated 14/04/2015 07:59 EEST

Θύμα βιασμού από τον πατέρα, τον αδερφό και το θείο της, μια 16χρονη Ινδή. Ρεκόρ καταγγελιών για κακοποιήσεις γυναικών

ASSOCIATED PRESS
Nuns of Ananda Marga, a spiritual and social service organization, walk in a silent procession protesting the rape of an elderly nun at a convent in Ranaghat, in Kolkata, India, Tuesday, March 17, 2015. A nun in her 70s was gang-raped by a group of bandits when she tried to prevent them from committing a robbery in the Convent of Jesus and Mary School in West Bengal state's Nadia district, according to police. (AP Photo/Bikas Das)

Δεν έχουν αρχή και τέλος οι ιστορίες κοριτσιών και γυναικών στην Ινδία οι οποίες πέφτουν θύματα πάσης φύσεως κακοποίησης και πρωτίστως- όπως φαίνεται από τα περιστατικά που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια- σεξουαλικής. Βέβαια αυτό που σοκάρει σχεδόν στον ίδιο βαθμό με τις ιστορίες που αποκαλύπτονται είναι η αντιμετώπιση του φαινόμενου από την κοινωνία και το κράτος, τα οποία τιμωρούν σκληρά τα θύματα κακοποίησης.

Το τελευταίο νοσηρό περιστατικό που ήρθε στη δημοσιότητα στην Ινδία, αφορά ένα 16χρονο κορίτσι το οποίο όπως ισχυρίζεται, βιαζόταν συστηματικά επί δύο χρόνια από τον πατέρα και τον θείο της και κάποια στιγμή και από τον αδελφό της. Η 16χρονη, η οποία ζει με την οικογένειά της σε περιοχή στη Δυτική Βεγγάλη κατέθεσε μάλιστα στην αστυνομία, πως κατά το διάστημα των δύο ετών, έμεινε έγκυος δύο φορές, αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση ενώ αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της τέσσερις φορές.

Η κοπέλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters αποκάλυψε τα όσα τραγικά ζούσε στο σπίτι της, σε έναν δάσκαλο σχολείου της περιοχής και όπως του είπε, ήταν πολύ φοβισμένη να πει οτιδήποτε όλο το προηγούμενο διάστημα αφού ακόμη και η μητέρα της, η οποία – σύμφωνα με τη 16χρονη- ήξερε τί συνέβαινε, δεν την βοήθησε. Ο δάσκαλος, όμως βοήθησε τη νεαρή να βρει το κουράγιο να πάει στην αστυνομία και να καταθέσει μήνυση κατά των βιαστών της ενώ πλέον το θύμα μένει με τη θεία της.

Αυτή βέβαια η ιστορία, όσο τραγική και εάν είναι αποτελεί μόνο μια ακόμη σε μια μακρά σειρά περιστατικών που αποκαλύπτουν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες στην Ινδία. Γάμοι παιδιών, δολοφονίες για θέματα προίκας, βιασμοί και ενδοοικογενειακή βία είναι μερικές μόνο από τις απειλές που αντιμετωπίζει μια Ινδή και πάντα εξαιτίας των πατριαρχικών αντιλήψεων που – σύμφωνα με τους ειδικούς- παραμένουν ισχυρές.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2012, η ινδική κοινωνία αντέδρασε για πρώτη φορά «ηχηρά» μετά την αποκάλυψη του ομαδικού βιασμού μιας νεαρής γυναίκας μέσα σε λεωφορείο και η κυβέρνηση αναγκάστηκε επιτρέψει την εφαρμογή της αυστηρότερης των ποινών που προβλέπεται για τέτοια αδικήματα. Τον Ιανουάριο του 2014, μια 20χρονη κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από 13 άνδρες υπό τις διαταγές ενός «δικαστηρίου» χωριού ως τιμωρία για τη σχέση της με έναν άνδρα από μια άλλη κοινότητα.

Από το 22012 πάντως, ξεκίνησε μια μεγάλη και επίμονη καμπάνια από ΜΜΕ και οργανώσεις προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση στα δικαιώματα των γυναικών και τελικά μόνο το 2013, οι ινδικές αρχές έλαβαν 309.546 αναφορές αδικημάτων που είχαν διαπραχθεί σε βάρος γυναικών, δηλαδή 26,7% περισσότερες συγκριτικά με το 2012, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καταγραφής Εγκλημάτων.

Ακόμη και έτσι όμως οι περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης- και κυρίως βιασμού- δεν καταγγέλλονται αφού συνήθως τα θύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις ίδιες τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο ο οποίος συχνά κατηγορεί τα θύματα και όχι τους θύτες.

Πηγή: Reuters