ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2017 17:12 EEST | Updated 09/10/2017 17:13 EEST

Το Eurogroup αποχαιρέτισε το Σόιμπλε. Παραμένει στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του o Ντάισελμπλουμ

JOHN THYS via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) talks with Dutch Finance Minister and President of the Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem during a Eurozone Finance ministers meeting in Luxembourg on October 9, 2017. German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, the warhorse of the debt crisis, attends his final meeting of eurozone ministers on October 9 as variously the most loathed or loved figures in EU politics. / AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Την απόφαση του Eurogroup να παραμείνει στην θέση του επικεφαλής του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι παρ' όλο που η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες και επομένως δε θα είναι πια υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, γνωστοποίησε στα μέλη του Eurogroup την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, κάτι που έκαναν ομόφωνα δεκτό. Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Αναφορικά με την αποχώρηση του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε πως κατά τη συνεδρίαση πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να ευχαριστήσουν το Β. Σόιμπλε, αποτιμώντας τα οκτώ χρόνια που συμμετείχε στο Eurogroup. Τον χαρακτήρισε «ισχυρό» συμμετέχοντα, καθώς συνέβαλε «ενεργά» στη δημιουργία της ευρωζώνης αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα της ΕΕ, με σημαντικότερη την κρίση, κατά την οποία το ευρώ σχεδόν «κατέρρευσε».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η κυρίαρχη παρουσία του Β. Σόιμπλε δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη, αλλά έχει να κάνει με την «εμπειρία» και τη «σοφία» του. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Β. Σόιμπλε είχε οδηγό το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Oικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αμοιβαία συγκίνηση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου οι υπουργοί εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την «αποφασιστική» του δράση, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και λειτουργικό. Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε συζητήσεις που ήταν συχνά «περίπλοκες» ή και υπήρχαν ακόμα και «διαφωνίες», ωστόσο η συνεργασία ήταν πάντα καλή.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η σημερινή, πρώτη συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις αρχές: στο ρόλο που θα έχει ο ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, στη συμβολή του στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στη διακυβέρνηση του ESM και τη διασύνδεσή του με το νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στη διαχείριση των προγραμμάτων και να αποφευχθεί η όποια «σύγχυση». Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε αυτήν την πρώτη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι στο μέλλον η εμπλοκή του ΔΝΤ θα «μικρύνει» και θα «εξαφανιστεί», καθώς ο ρόλος του ESM σε ενδεχόμενα προγράμματα θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Επιτροπή και ο ESM θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, διασφαλίζοντας, όμως, ότι δε θα μπλέκονται οι αρμοδιότητές τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post