ΔΙΕΘΝΕΣ
28/08/2017 14:28 EEST | Updated 28/08/2017 14:28 EEST

Το πρώτο drone για delivery ίπταται πλέον στους αιθέρες της Ισλανδίας

Bloomberg via Getty Images
Maron Kristofersson, chief executive officer of Aha, handles a package secured to a drone manufactured by Flytrex in Reykjavík, Iceland, on Friday, Aug. 25, 2017. Flytrexs drones will fly more than 2.5 kilometers (1.6 mile) across a large bay that separates two parts of the city, delivering for online marketplace Aha. Photographer: Arnaldur Halldorsson/Bloomberg via Getty Images

To πρώτο drone-delivery στο Ρέικιαβικ είναι γεγονός. Οι κάτοικοι της Ισλανδίας θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαιρία να παραλαμβάνουν ό,τι έχουν παραγγείλει από ένα drone. Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια διάφορες εταιρείες μελετούσαν τη δημιουργία delivery drones, ακόμα και ο κολοσσός της Amazon.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, το αυτόνομο όχημα που θα μεταφέρει το φαγητό φέρει την ονομασία «Mule» ενώ κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία Flytrex γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό. To drone μπορεί να μεταφέρει φορτίο τριών κιλών σε απόσταση περίπου δέκα χλμ. Έτσι οι παραγγελίες θα φτάνουν πολύ πιο γρήγορα στον αποδέκτη σε σύγκριση με τη χρήση ενός παραδοσιακού μεταφορικού μέσου.

Αυτή την ώρα η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις παραδόσεις μπορεί να πραγματοποιεί γύρω στις είκοσι καθημερινά. Σταδιακά ωστόσο σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να πραγματοποιεί εκατοντάδες παραδόσεις σε καθημερινή βάση.

Να σημειωθεί πως με τη χρήση των drones επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους σε ποσοστό περίπου 60% σε σχέση με την επίγεια δια θαλάσσης παράδοση, δεδομένου ότι το Ρέικιαβικ χωρίζεται από θάλασσα σε πολλά σημεία και έτσι είναι απαραίτητη η χρήση πλωτών μέσων για τη μετακίνηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Flytrex, Yariv Bash, δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα ενώ τόνισε πως πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα.