ΔΙΕΘΝΕΣ
28/09/2016 10:03 EEST | Updated 28/09/2016 12:05 EEST

Πώς ο Τραμπ οδήγησε την Μις Κόσμος 1996 στη βουλιμία και την ανορεξία

ASSOCIATED PRESS
The 1996 reigning Miss Universe, Alicia Machado of Venezuela, joins in the opening number during the 1997 Miss Universe Pageant in Miami Beach Friday, May 16, 1997. (AP Photo/Hans Deryk)

Μία ημέρα μετά την πρώτη τηλεμαχία Τραμπ-Κλίντον, πρώην Μις Κόσμος από τη Βενεζουέλα εμφανίστηκε σε σειρά αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι το 1996 η ίδια είχε πέσει θύμα της σεξιστικής και ρατσιστικής ρητορικής του μεγιστάνα. Η Χίλαρι Κλίντον είχε κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ, θέλοντας να τονίσει ότι ο πυρήνας της ιδεολογίας του Τραμπ είχε διαμορφωθεί πολλά χρόνια πριν.

Το 1996 η Αλίσια Ματσάντο εκπροσωπούσε την Βενεζουέλα στα καλλιστεία «Μις Κόσμος», μερίδιο των οποίων είχε μέχρι και το 2015 ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας έχει κατά καιρούς ασκήσει κριτική δημοσίως σε σώματα γυναικών και έχει προβεί σε σεξιστικές δηλώσεις ουκ ολίγες φορές, αποδίδοντας επί παραδείγματι την σκληρή στάση που είχε κρατήσει απέναντί του η δημοσιογράφος του Fox Μέγκιν Κέλι στον έμμηνο κύκλο της, και τα μοντέλα δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τα κακεντρεχή σχόλιά του.

Η Αλίσια Ματσάντο έχει αντιμετωπίσει κρίσεις πανικού, διαταραχές πρόσληψης τροφής και σειρά άλλων ψυχοσωματικών προβλημάτων την τελευταία εικοσαετία, τα οποία ακολούθησαν την νίκη της στα καλλιστεία του 1996. Η ίδια μπορεί να κέρδισε τον τίτλο, όμως είχε να αντιμετωπίσει την συνεχή κριτική που της ασκούσε ο Τραμπ για το σώμα της. Το μοντέλο από τη Βενεζουέλα είχε πάρει μερικά κιλά, γεγονός για το οποίο ο ίδιος της ασκούσε κριτική πίσω και μπροστά από τις κάμερες. Την αποκαλούσε «Μις Γουρουνίτσα» ή «Μις Μηχανή Κατανάλωσης Φαγητού» και έλεγε περιπαιχτικά πως είναι μια γυναίκα «που της αρέσει να τρώει πολύ».

«Ήμουν άρρωστη. Ανορεκτική και βουλιμική επί πέντε χρόνια», είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες στους NYT. «Ήμουν 18 χρονών. Η προσωπικότητά μου δεν είχε διαμορφωθεί ακόμα. Ήμουν μόνο ένα κορίτσι».

Η Κλίντον υπενθύμισε μπροστά σε ένα κοινό εκατομμυρίων Αμερικανών την πίεση που που ασκούσε για χρόνια ο Τραμπ στην Ματσάντο «να διατηρήσει το βάρος της στα ίδια επίπεδα ως Μις Κόσμος», γεγονός για το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε να απολογηθεί. «Είχε πάρα πολλά κιλά και αυτό ήταν πρόβλημα», δήλωσε στο Fox News.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος πρόεδρος δεν είχε προσάψει σεξιστικούς μόνο χαρακτηρισμούς στο μοντέλο, αλλά και ρατσιστικούς. Εμπνευσμένος από το στερεότυπο της Λατίνας που εργάζεται ως οικιακή βοηθός στα σπίτια πλούσιων Αμερικανών, ο Τραμπ αποκάλεσε την νεαρή τότε Ματσάντο «Μις Υπηρέτρια». Ο μεγιστάνας είχε αποδείξει χρόνια πριν τις προκαταλήψεις του απέναντι στις δύο αγαπημένες του πληθυσμιακές ομάδες: τους Λατινοαμερικανούς και τις γυναίκες.