Η στάση του Τραμπ απέναντι στα πυρηνικά όπλα ίσως και να μην είναι τόσο επικίνδυνη

Η στάση του Τραμπ απέναντι στα πυρηνικά όπλα ίσως και να μην είναι τόσο επικίνδυνη
Getty Images

Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild και την βρετανική Telegraph. Από αυτή, οι περισσότεροι συγκράτησαν την επιθετική στάση που κράτησε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγνόησαν μια σημαντική του δήλωση: «Τα πυρηνικά όπλα πρέπει να μειωθούν σημαντικά».

Μετά την εκλογή του, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φοβούνταν ότι ο μεγιστάνας θα «πατούσε το κουμπί», δηλαδή θα εκμεταλλευόταν το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά ξένων εθνών. Η ίδια η προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον προειδοποιούσε για τους κινδύνους να δοθούν στα χέρια ενός «απρόβλεπτου άνδρα» πυρηνικά όπλα. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν είχε μια ξεκάθαρη θέση για την χρήση ή μείωση των πυρηνικών κεφαλών και στις συνεντεύξεις του έτεινε να δίνει ασαφείς απαντήσεις.

Πράγματι, στο πρώτο άκουσα, ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα ακολουθήσει την στάση του Μπάρακ Ομπάμα στο εν λόγω ζήτημα. Ο τελευταίος στόχευε στον πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ κατά την ιστορική του συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, στο Περλ Χάρμπορ εξέφρασε το όνειρό του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Την ίδια περίοδο, δηλαδή τον Δεκέμβριο, ο ίδιος είχε καλέσει τις ΗΠΑ να «ενισχύσουν και να επεκτείνουν» τις πυρηνικές τους δυνατότητες.

Σε άλλες συνεντεύξεις, ο μεγιστάνας είχε εκφράσει φαινομενικά αντιθετικές απόψεις, λέγοντας ότι, ναι μεν αναγνωρίζει τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων, όμως ταυτόχρονα επιθυμεί την ενίσχυσή τους. Σύμφωνα με το Vox, αυτή η στάση δεν είναι και τόσο αντιθετική, καθώς βασίζεται στην πολιτική που ακολούθησε ο Μπάρακ Ομπάμα. Ως τώρα, οι ΗΠΑ ενίσχυαν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, ενώ ταυτόχρονα έκαναν προσπάθειες να έρθουν σε συμφωνία με ξένα έθνη για μείωση των κεφαλών τους.

«Μπορείς να στηρίζεις τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ και την ίδια στιγμή να προσπαθείς να μειώσεις τον αριθμό τους. Αυτό έχει κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία υπέγραψε μια συνθήκη με την Ρωσία (START) για την μείωση των πυρηνικών και των δύο χωρών. (...) Εάν ο Τραμπ έκανε μια καλή συμφωνία βασισμένη στην συνθήκη START, αυτό θα θεωρούνταν σπουδαίο επίτευγμα», εξηγεί το Vox, το οποίο όμως καταλήγει ότι, μέχρι στιγμής, τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιο.

Δημοφιλή