Ο ιερέας που δάμασε το «Τσίρκο του Διαβόλου»

Ο ιερέας που δάμασε το «Τσίρκο του Διαβόλου»

"The small enchanted circus at night..." on a black background in a larger view.I've found some other pictures that seem to be related to this circus.." data-caption=".Magical atmosphere at the river now.It's a very small circus. The people around are playing games or sitting together and talking. Nice moods here around!"The small enchanted circus at night..." on a black background in a larger view.I've found some other pictures that seem to be related to this circus.." data-credit="cosmonautirussi/Flickr">

Ο Charles Parkhurst έφτιαξε τα μαλλιά του, ξύρισε το μούσι του, άλλαξε τα ρούχα του και κατευθύνθηκε προς τα στέκια της ακολασίας, ελπίζοντας πως κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι ιερέας. Όμως εκείνο το σαββατόβραδο του Μαρτίου του 1892 δεν αποζητούσε την διασκέδαση.

Ο «άγιος άνθρωπος» περιπλανήθηκε στα μέρη οπού συχνάζει ο υπόκοσμος της Νέας Υόρκης, σε μια προσπάθεια να αναμορφώσει το «τσίρκο του Διαβόλου», ένα τετραγωνικό μίλι στο Μανχάταν γεμάτο πορνεία και τζογαδόρους.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Το τσίρκο του Διαβόλου: Φόνος, ανηθικότητα, αστυνομική διαφθορά και η δίκη του αιώνα στην Νέα Υόρκη» του Mike Dash, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία, ο Parkhurst ήταν ένας άνδρας από μια μικρή κωμόπολη της Αμερικής που προσπαθούσε επί τρία χρόνια να αποκαλύψει την διαφθορά της μεγαλούπολης.

«Δεν υπάρχει νεαρός τόσο ευγενής ή νεαρή τόσο αγνή, σε σημείο που να μην έχει μολυνθεί από την δύσοσμη μόλυνση», κήρυττε ο ίδιος.

Ο Parkhurst είδε πολλά κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο «τσίρκο του Διαβόλου». Πόρνες να παίζουν την μακριά γαϊδούρα και να χορεύουν καν-καν και προαγωγούς να τις παρουσιάζουν ως τις κόρες τους. Αυτό που του προκάλεσε όμως πραγματική φρίκη ήταν η επίσκεψή του στο «Golden Rule Pleasure Club». Εκεί είδε μικρά αγόρια, μερικά ακόμα και 10 ετών, τα οποία ήταν βαμμένα και ντυμένα με γυναικεία ρούχα και άκουγαν σε γυναικεία ονόματα.

Ο ιερέας ήθελε να παλέψει ενάντια στην ψυχή της Νέας Υόρκης που φώναζε για βοήθεια, με τους πολιτικούς και τις αστυνομικές αρχές να λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά από την βιομηχανία της ανηθικότητας που άνθιζε.

Είχε δεχτεί επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς για την μαζεμένη και συντηρητική συμπεριφορά του. Ο Parkhurst ήταν μάλιστα ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε τον όρο «οργανωμένο έγκλημα» και ο ίδιος κατήγγειλε έναν αρχηγό της αστυνομίας σε επιστολή του στους NY Times, κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Έχει περάσει ένας αιώνας και οι δρόμοι στο Μανχάταν έχουν αλλάξει αισθητά, με την αγοραπωλησία των σεξουαλικών υπηρεσιών να μην γίνεται αισθητή. Αυτό που είναι ειρωνικό είναι το γεγονός ότι η μάχη του Parkhurst ενάντια στην πολιτική διαφθορά και την πορνεία δεν απάλλαξαν την πόλη από την «ανηθικότητα», αλλά ανάγκασαν την συγκεκριμένη βιομηχανία να κρυφτεί ακόμα καλύτερα.

Πηγή: OZY

Δημοφιλή