ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2015 06:19 EEST | Updated 27/09/2015 06:20 EEST

Θύελλα αντιδράσεων από προεκλογική καμπάνια του AKP

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος AKP να χρησιμοποιήσει τραγούδι που χρησιμοποιεί την φράση «bismillah» στην προεκλογική του εκστρατεία. Βismillah σημαίνει «με την ευχή του Θεού» και πολλοί κατηγορούν το κόμμα για την επιλογή του να χρησιμοποιήσει μια ιερή φράση για πολιτικούς λόγους.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP υπέβαλε αίτημα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να απαγορευτεί το συγκεκριμένο τραγούδι, γεγονός που προκάλεσε έριδες εντός του Τουρκικού Κοινοβουλίου.

«Το bismillah είναι ιερό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP, Σεζγκίν Ταρινκουλού, προσθέτοντας ότι το AKP προχώρησε σε αυτή την επιλογή για να παρουσιαστεί στα φώτα της δημοσιότητας ως θύμα λογοκρισίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με την Hurriyet, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα απορρίψει την απόφαση του Ανώτατου Εκλγοικού Συμβουλίου να απαγορεύσει τη χρήση του τραγουδιού στην εκστρατεία του κόμματος.

«Λέγοντας bismillah δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιείς τη θρησκεία για πολιτικούς λόγους, καθώς κάθε μουσουλμάνος στη χώρα μας ξεκινά την εργασία του λέγοντας τη λέξη», δήλωσε.

Οι εκλογές στην Τουρκία θα λάβουν χώρα την 1η Νοεμβρίου.