Η Ευρώπη δίνει «γη και ύδωρ» στη Τουρκία για το μεταναστευτικό και εκείνη σφυρίζει αδιάφορα

Η Ευρώπη δίνει «γη και ύδωρ» στη Τουρκία για το μεταναστευτικό και εκείνη σφυρίζει αδιάφορα
Sooc

Σε ένα πρώτο μικρό βήμα εφαρμογής των δεσμεύσεων της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε η Τουρκία, η οποία δέχθηκε την περασμένη Δευτέρα 43 παράτυπους μετανάστες από τη χώρα μας.

Το νούμερο φαντάζει «σταγόνα στον ωκεανό» αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο το 2015 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 800.000 άτομα για παράνομη είσοδο αλλά η ελληνική πλευρά ελπίζει να πρόκειται για μία αρχή τήρησης των υποχρεώσεων από την Τουρκία. Πάντα, ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να πρόκειται μία προσχηματική κίνηση προκειμένου να μην διασαλευτούν οι συμφωνίες Τουρκίας-ΕΕ που προβλέπουν εκταμίευση τεράστιων ποσών προς την γειτονική χώρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Και αυτό γιατί η τουρκική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει αρνητική στάση.

Ενδεικτικό είναι ότι από την έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου (που προβλέπει την επιστροφή όσων εισέρχονται στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές χωρίς να δικαιούνται άσυλο) μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 μόλις 3.838 άτομα επεστράφησαν από τα 137.722 για τα οποία έγινε σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά.

Το ερώτημα είναι αν θα αλλάξει κάτι από εδώ και πέρα, τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να προσφέρει «γη και ύδωρ» στην Τουρκία. Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου η Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε στον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι θα δρομολογηθούν συστηματικές επιστροφές υπηκόων που δεν δικαιούνται άσυλο (Ιράν, Πακιστάν, Αλγερία, Μαρόκο).

Την περασμένη Δευτέρα το πρωτόκολλο επανεισδοχής εφαρμόστηκε για 43 μετανάστες, οι οποίοι πέρασαν στην Τουρκία μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων Έβρου. Επρόκειτο για μετανάστες από το Μαρόκο και την Αλγερία, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα και συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα και άλλες επιστροφές υπηκόων Αλγερίας και Μαρόκο. Ενεργό ρόλο θα έχουν από εδώ και πέρα στις διαδικασίες επανεισδοχής και τα στελέχη της Frontex.

Δημοφιλή