Βοήθησαν σαουδάραβες αξιωματούχοι στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου; Το μυστικό κρύβεται σε 28 σελίδες του κογκρέσου

Βοήθησαν σαουδάραβες αξιωματούχοι στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου; Το μυστικό κρύβεται σε 28 σελίδες του κογκρέσου
The Oculus structure of the World Trade Center Transportation Hub is pictured as people visit the World Trade Center site, formerly known as
The Oculus structure of the World Trade Center Transportation Hub is pictured as people visit the World Trade Center site, formerly known as
Eduardo Munoz / Reuters

Η πιθανή εμπλοκή αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 αποτελούν το αντικείμενο εμπιστευτικής αναφοράς 28 σελίδων του κογκρέσου και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον αποχαρακτηρισμός τους με το σκεπτικό ότι οι πολίτες και αυτοί που έχασαν τους ανθρώπους τους έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια.

Εδώ και χρόνια οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι 15 από τους 19 αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν σαουδαραβικής καταγωγής, δεν σχετίζεται με τις θεωρίες που θέλουν τη χώρα ή αξιωματούχους της χώρας να έχουν ενορχηστρώσει ή να έχουν συνδράμει σε αυτό το φριχτό γεγονός.

Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να κρατήσουν ισορροπίες καθώς πιθανή εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων θα μπορούσαν επίσης να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία για τις φερόμενες σχέσεις της με τους τρομοκράτες της αλ Κάιντα που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Όμως παρατηρούνται ρήγματα στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της σημαντικότερου συμμάχου της στη Μέση Ανατολή, ενώ η πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών έχει περάσει από τη δυσπιστία στο θυμό δεδομένου του πολέμου που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, αλλά και λόγω του τρόπου που συμπεριφέρεται απέναντι στον γυναικείο πληθυσμό και στους αντιφρονούντες, καθώς και για τον τρόπο που εκμεταλλεύεται τον πλούτο της ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα για να προωθήσει την εξτρεμιστική ιδεολογία με το χτίσιμο τζαμιών και την αποστολή «ιεραποστόλων» στον μουσουλμανικό κόσμο, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Έτσι εξαιτίας όλων αυτών «αναζωπυρώθηκε» η συζήτηση για τον αποχαρακτηρισμό των 28 σελίδων που συντάχθηκαν το 2002 κατά τη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος, ο Μπάρακ Ομπάμα έχει υποσχεθεί ότι θα πάρει απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό ή όχι των εγγράφων κάποια στιγμή τον επόμενο μήνα.

Όμως ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικός σήμερα έπειτα από δηλώσεις στον Guardian, Αμερικανού αξιωματούχου, πρώην μέλους της ανεξάρτητης διακομματικής επιτροπής που το 2004 διερευνούσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα ότι σαουδάραβες κυβερνητικοί αξιωματούχοι βοήθησαν κάποιους από τους τρομοκράτες που έπληξαν τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο ρεπουμπλικανός John Lehman ο οποίος ήταν επικεφαλής του αμερικανικού ναυτικού όταν ήταν πρόεδρος ο Ρήγκαν και ένα από τα 10 μέλη της επιτροπής για τη διερεύνηση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι «υπήρξε ιδιαίτερα ενεργή υποστήριξη ανθρώπων από τη Σαουδική Αραβία, προς τους αεροπειρατές και ορισμένοι από αυτούς ανήκαν στη κυβέρνηση της χώρας (Σαουδικής Αραβίας)».

Ωστόσο οι Σαουδάραβες δήλωσαν δικαιωμένοι από τα συμπεράσματα της έκθεσης που εξέδωσε η επιτροπή των ΗΠΑ αφού, σύμφωνα με αυτά, δεν υπήρξαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ή άλλοι κυβερνητικοί ανώτατοι αξιωματούχοι με κάποιο τρόπο χρηματοδότησαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν ή την οργάνωσή του, την αλ Κάιντα.

Όμως στα συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνεται ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα φιλανθρωπικές οργανώσεις με την αρωγή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να μεθόδευσαν την εκτροπή κεφαλαίων προς την αλ Κάιντα.

Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν αποκλείει την εμπλοκή χαμηλόβαθμων αξιωματούχων στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των επιθέσεων.

Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό, υπογραμμίζει ο Guardian, για την κυβέρνηση Ομπάμα να αποχαρακτηρίσει αυτές τις «28 σελίδες» ακόμη και αν περιέχουν ακατέργαστες και μη επεξεργασμένες πληροφορίες.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι δύο επικεφαλής της επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, ο Tom Kean και ο πρώην γερουσιαστής Lee Hamilton, εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι υπάρχουν υποψίες μόνο για έναν σαουδάραβα αξιωματούχο, έναν πρώην διπλωματικό υπάλληλο που υπηρετούσε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με αυτούς ο συγκεκριμένος πρώην διπλωματικός υπάλληλος φέρεται να βοήθησε δύο από τους αεροπειρατές οι οποίοι έναν χρόνο πριν από τις επιθέσεις ζούσαν στο Σαν Ντιέγκο.

Όμως ο Lehman έχει πει ότι η επιτροπή ερεύνησε τουλάχιστον πέντε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων στο υπουργείο Ισλαμικών Υποθέσεων της χώρας οι οποίοι ενδεχομένως να συνέδραμαν ορισμένους από τους τρομοκράτες.

Επίσης, ο πρώην γερουσιαστής από τη Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Bob Graham, ο οποίος το 2002 ήταν και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής της γερουσίας που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις και αξίζει να επισημανθεί ότι αυτή ήταν και η επιτροπή που συνέταξε τις «28 σελίδες», επιμένει ότι υπήρξαν και άλλοι Σαουδάραβες και θεσμοί που βοήθησαν τους τρομοκρατές.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που η Σαουδική Αραβία δέχεται τόσο ισχυρή κριτική από τις ΗΠΑ. Πρόσφατα μια ομάδα γερουσιαστών προώθησε ψήφισμα με το οποίο επιβάλλονται περιορισμοί στην πώληση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού εξαιτίας του πολέμου που διεξαγάγει η χώρα στην Υεμένη.

Την ίδια ώρα ηγετικά στελέχη και των δύο αμερικανικών κομμάτων πιέζουν για να νομοθετηθεί η άρση ασυλίας για Σαουδάραβες υπόπτους που πιθανά να έχουν σχέσεις με την αλ Κάιντα και τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί ότι θα πουλήσει αμερικανικά επενδυτικά προΐόντα (μετοχές, ομόλογα κτλ) αξίας 750 δισ. δολάρια σε περίπτωση που αυτός ο νόμος ψηφιστεί.

H βρετανική εφημερίδα Guardian συνεχίζει το άρθρο του σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο ευθύνης για τη δυσλειτουργία στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις καλές σχέσεις που πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία λόγω της θέσης της στη Μέση Ανατολή και για δεκαετίες ήταν διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια στις ακρότητες της βασιλικής οικογένειας και της υποστήριξης που παρείχε στους φανατικούς Ουαχαμπιστές.

Για χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να πιέσουν τους συμμάχους τους στη Σαουδική Αραβία, καθώς και άλλα «μετριοπαθή» αραβικά καθεστώτα στην περιοχή προκειμένου να διαλύσουν τις πηγές χρηματοδότησης που ενίσχυαν τους ένοπλους ισλαμιστές. Όμως όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αποκάλυψε το Wikileaks, οι Σαουδάραβες ήταν απρόθυμοι να κλείσουν τη στρόφιγγα των εκατομμυρίων δολαρίων κυρίως σε μετρητά που συγκεντρώνονταν συνήθως κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών γιορτών όπως το Ραμαζάνι ή το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα.

Η Χίλαρι Κλίντον ως υπουργός Εξωτερικών σε τηλεγράφημα που έστειλε το 2009 σε Αμερικανούς διπλωμάτες οι οποίοι υπηρετούσαν στην περιοχή, τονίζει ότι οι «δωρητές στη Σαουδική Αραβία συγκροτούν τη πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης των σουννιτικών τρομοκρατικών οργανώσεων παγκοσμίως».

Σήμερα, καταλήγει ο Guardian, με την αυξανόμενη πίεση για τον αποχαρακτηρισμό των «28 σελίδων» ο αμερικανικός λαός αξίζει με πιο διεξοδική έρευνα για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Δημοφιλή