«Έρχονται υγιείς και φεύγουν νεκροί»: Οι NYT στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας της κρίσης

«Έρχονται υγιείς και φεύγουν νεκροί»: Οι NYT στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας της κρίσης
A woman who suspects her child to be infected with Zika virus, holds him as they wait at the emergency room in a hospital at the Petare slum in Caracas, Venezuela February 4, 2016. REUTERS/Marco Bello
A woman who suspects her child to be infected with Zika virus, holds him as they wait at the emergency room in a hospital at the Petare slum in Caracas, Venezuela February 4, 2016. REUTERS/Marco Bello
Marco Bello / Reuters

Μέσα στο κλίμα αναταραχών, το σύστημα υγείας της Βενεζουέλας υπολειτουργεί. Οι New York Times (NYT) δημοσίευσαν άρθρο με φωτογραφίες και μαρτυρίες ασθενών και γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. «Άνθρωποι έρχονται υγιείς και φεύγουν νεκροί», λένε οι γιατροί. «Αμφιβάλλω ότι στον κόσμο, εκτός από την Κούβα, υπάρχει καλύτερο σύστημα υγείας από αυτό», επιμένει ο πρόεδρος Μαδούρο.

Τις τελευταίες ημέρες, εικόνες από τους δρόμους της Βενεζουέλας κάνουν τον γύρο του κόσμου: Πολίτες κάνουν πλιάτσικο σε σούπερ μάρκετ και φορτηγά και διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.

Την Παρασκευή, ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του σε λεηλασίες που έγιναν σε σούπερ μάρκετ στη Σιουδάδ Γκουαγιάνα, ενώ το ο σοσιαλιστής πρόεδρος απείλησε με κατάσχεση των εργοστασίων που έχουν παύσει την παραγωγή τους και φυλάκιση των ιδιοκτητών τους.

Την ίδια ημέρα, η χώρα κήρυξε εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 60 ημέρες, ενώ εκπρόσωπος του Μαδούρο ξεκαθάρισε το Σαββατοκύριακο ότι ο πρόεδρος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Η χώρα βρίσκεται σε κρίση πανικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναταραχής, όπως είναι αναμενόμενο, οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας υπολειτουργούν. Η Meredith Kohut των New York Times (NYT) επισκέφτηκε την Βαρκελώνη της Βενεζουέλας για να αποτυπώσει με τον πιο λεπτομερή και γλαφυρό τρόπο το χάος στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες γιατρών, «ο θάνατος μωρών είναι το ψωμί της ημέρας». Οι ελλείψεις φαρμάκων, κρεβατιών, μηχανημάτων, ιατρικού προσωπικού, ακόμα και νερού ή φαγητού, έχουν κάνει τα νοσοκομεία να θυμίζουν σκηνές από εμπόλεμη ζώνη: «πολλοί δεν έχουν βρίσκουν κρεβάτι και κείτονται στο πάτωμα, μέσα στο αίμα τους».

Εκτός από την οικονομική κρίση, προβλήματα στο έργο των γιατρών δημιουργεί και η ενεργειακή κρίση. Οι διακοπές ρεύματος αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι αναπνευστήρες που κρατούν ζωντανούς τους ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Μεγαλύτερα θύματα σε αυτή την κατάσταση είναι τα νεογέννητα μωρά, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη να τα κρατήσουν στη ζωή μέσω τεχνητής αναπνοής. Οι θάνατοι βρεφών όμως αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Ακόμα, εξαιτίας της πρωτοβουλίας του Μαδούρο να μειώσει τις ημέρες λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι τράπεζες αίματος υπολειτουργούν. Άνθρωποι που καταφτάνουν στα επείγοντα με ακατάσχετη αιμορραγία αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης αίματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των NYT, οι γιατροί δίνουν στους συγγενείς των ασθενών λίστες με τα είδη πρώτα ανάγκης που δεν είναι διαθέσιμα στα νοσοκομεία: πάνες, χαρτιά τουαλέτες, γάζες κ.ά.. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει έλλειψη νερού και οι γιατροί ξεπλένουν τα χέρια τους με ανθρακούχο νερό.

«Είναι εγκληματικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα με τόσο πετρέλαιο και οι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω έλλειψης αντιβιοτικών», αναφέρει η Oneida Guaipe, νομοθέτης και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομείων.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Μαδούρο δείχνει να μην βλέπει το πρόβλημα. Ο ίδιος μάλιστα έκρινε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία ως «απειλή» για το αξίωμά του. Πιο συγκεκριμένα, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο ίδιος κατέκρινε νόμο που πέρασε από τη Βουλή, ο οποίος καταστεί δυνατή την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για κίνηση που στόχο έχει να τον υποτιμήσει και να ωθήσει την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.

«Αμφιβάλλω ότι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, εκτός από την Κούβα, υπάρχει καλύτερο σύστημα υγείας», επέμεινε.

Δημοφιλή