Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο η Ρούσεφ - Πόσο προσφιλής είναι ο αντικαταστάτης της;

Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο η Ρούσεφ - Πόσο προσφιλής είναι ο αντικαταστάτης της;
Brazil's President Dilma Rousseff (front) and Vice President Michel Temer arrive at a ceremony to announce the adaptation criteria in the AM and FM broadcasting grants, at the Planalto Palace in Brasilia, Brazil, November 24, 2015. REUTERS/Ueslei Marcelino
Brazil's President Dilma Rousseff (front) and Vice President Michel Temer arrive at a ceremony to announce the adaptation criteria in the AM and FM broadcasting grants, at the Planalto Palace in Brasilia, Brazil, November 24, 2015. REUTERS/Ueslei Marcelino
Ueslei Marcelino / Reuters

Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο η Ντίλμα Ρούσεφ, μετά την απόφαση της Γερουσίας να την καθαιρέσει από το προεδρικό αξίωμα και να την παραπέμψει σε δίκη με την κατηγορία ότι παραβίασε τους δημοσιονομικούς κανονισμούς με στόχο εκλογικά οφέλη.

«Όταν μια εκλεγμένη πρόεδρος καθαιρείται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει, (αυτό) δεν το ονομάζουμε κατηγορία αλλά πραξικόπημα», είπε, προσθέτοντας ότι έχει κάνει λάθη αλλά δεν είναι εγκληματίες.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι την θέση της Ρούσεφ έχει αναλάβει προσωρινά ο αντιπρόεδρος, Μικέλ Τεμέρ. Ο ίδιος θα κατέχει το αξίωμα για όσο διάστημα διαρκέσει η δίκη, το οποίο μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες.

Ο «ανεπιθύμητος» Τέμερ

Ο Τεμέρ, υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, ήταν υποψήφιος μαζί με την Ρούσεφ το 2010 και αντιπροσωπεύσει το κόμμα «Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας». Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «νίκη του δημοφιλέστερου κόμματος έναντι της λιγότερο δημοφιλούς Ρούσεφ», όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο Τέμερ δεν είναι προσφιλής στον λαό.

Τον Απριλίο, δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 60% των Βραζιλιάνων δήλωσαν ότι επιθυμούν την καθαίρεση της Ρούσεφ, όμως την ίδια στιγμή, το 58% ζητούσε και την απομάκρυνση του Τεμέρ. Αυτό το δεδομένο ενισχύει τα επιχειρήματα όσων θεωρούν πραξικοπηματική την παραπομπή της προέδρου σε δίκη.

Ο ίδιος μάλιστα έχει επίσης κατηγορηθεί για διαφθορά, καθώς κατηγορείται ότι έλαβε 1,5 εκατ. δολάρια από κατασκευαστική εταιρεία σε μια υπόθεση που σχετίζεται με το σκάνδαλο Petrobras. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο, λέγοντας πως τα χρήματα αποτελούσαν δωρεά στην καμπάνια του.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Τεμέρ, με το που ανέβηκε στην εξουσία, δήλωσε ότι το επιτελείο του -το οποίο αποτελείται κατεξοχήν από λευκούς άνδρες- θα φροντίσει ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Βραζιλίας, ενισχύοντας τον ιδιωτικό τομέα και προσελκύοντας ξένους επενδυτές.

Η Ρούσεφ βρισκόταν στην εξουσία από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει συμπεριληφθεί στα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» του περιοδικού TIME για το 2012 και ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στο λαό. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητά της έπεσε μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Petrobras και σε μια υπόθεση που αφορούσε στη δημιουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο. Η συζήτηση για την παραπομπή της σε δίκη δεν αφορά σε καμία από αυτές τις υποθέσεις, αλλά στην φερόμενη εμπλοκή της σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τεχνητά μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μέσω δανείων, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτήρισε την διαδικασία μομφής «πραξικόπημα». Το σκάνδαλο Petrobras ξέσπασε τον Μάρτιο του 2014 και αφορά σε φερόμενες δωροδοκίες της κρατικής εταιρείας Petrobras από κατασκευαστικές εταιρείες και εξετάζεται από τις αρχές της Βραζιλίας. Η υπόθεση με τα υδροηλεκτρικά φράγματα σχετίζεται με την προώθηση σχεδίων για κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο, παρά τις αντιδράσεις των ιθαγενών που φοβούνταν ότι η περιοχή θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Δημοφιλή