ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2015 07:36 EEST | Updated 11/06/2015 07:36 EEST

Βρετανία: Την έδεσε, την φίμωσε και την βίασε για να την αναγκάσει να τον παντρευτεί

INDRANIL MUKHERJEE via Getty Images
An Indian Muslim woman gets her hands decorated with traditional henna designs at a roadside stall ahead of the Muslim festivities of Eid al-Fitr, in Mumbai on July 28, 2014. Muslims around the world are preparing to celebrate the Eid al-Fitr holiday, which marks the end of the fasting month of Ramadan. AFP PHOTO/ INDRANIL MUKHERJEE (Photo credit should read INDRANIL MUKHERJEE/AFP/Getty Images)

Ένας επιχειρηματίας που βίασε και παρακράτησε μια γυναίκα για να την αναγκάσει να τον παντρευτεί, είναι ο πρώτος Βρετανός που καταδικάστηκε στα πλαίσια ενός νέου νόμου που καλύπτει τις περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νομοθεσία βρίσκεται σε ισχύ από πέρυσι, με τις περιπτώσεις κακοποίησης ατόμων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες στον ανεπτυγμένο κόσμο να αυξάνονται.

Η καταδίκη θεωρήθηκε ορόσημο, καθώς την ίδια στιγμή καταδικάζεται ένα «κρυφό έγκλημα», το οποίο, όπως τονίζει ο Independent, θα πρέπει να καταπολεμηθεί ανεξάρτητα από το πολιτιστικό πεδίο στο οποίο εντάσσεται.

Στον 34χρονο άνδρα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών, μετά την ομολογία του ότι πίεσε μια 25χρονη γυναίκα να τον παντρευτεί τον προηγούμενο χρόνο. Την κρατούσε δεμένη στο σπίτι του στην πόλη Κάρντιφ και απειλούσε ότι θα σκοτώσει τον πατέρα της αν δεν δεχτεί την πρόταση γάμου του.

Ο άνδρας ήταν ήδη παντρεμένος με μια άλλη γυναίκα, όμως είχε εμμονή με την 25χρονη. Με δόλο την προσκάλεσε σπίτι του για να δειπνήσει με τον ίδιο και την γυναίκα του, όμως εκείνος την έδεσε, πήρε το κινητό της τηλέφωνο και την βίασε.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η δικαστής Daniel Williams που του επέβαλε την ποινή τον αποκάλεσε αλαζονικό, χειριστικό και πανούργο.

«Το σπίτι σου ήταν άδειο, κλείδωσες την πόρτα και έκλεισες τις κουρτίνες, αγνόησες την παράκλησή της να την αφήσεις να φύγει, πέταξες μακριά το κινητό της, την έδεσες και την φίμωσες με μαντήλια της γυναίκας σου. Έδεσες τα χέρια της πίσω από την πλάτη της, είχε μελανιές και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ήταν σχεδόν λιπόθυμη όταν τη βίασες. Ήταν παρθένα, γεγονός που γνώριζες και χρησιμοποίησες για να διασφαλίσεις την σιωπή της», είχε πει η δικαστής κατά την επιβολή της ποινής.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως σε υποθέσεις αναγκαστικών γάμων στη Βρετανία εμπλέκονται κυρίως άτομα από την νότια Ασία, με το 47% των θυμάτων που προστατεύει η Οργάνωση FMU να προέρχονται από το Πακιστάν. Πολλοί ειδικοί φοβούνται μάλιστα πως οι κοινωνικές υπηρεσίες πολλές φορές φοβούνται να παρέμβουν λόγω των προστατευμένων πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των μειονοτικών ομάδων.