Συγκυριαρχία Βρετανίας-Ισπανίας στο Γιβραλτάρ προτείνει ξανά η Μαδρίτη. Αντιδρά το Λονδίνο

Συγκυριαρχία Βρετανίας-Ισπανίας στο Γιβραλτάρ προτείνει ξανά η Μαδρίτη. Αντιδρά το Λονδίνο
Ken Welsh

Η Βρετανία απέρριψε αίτημα της Ισπανίας για συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ.

Η βραχώδης χερσόνησος είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας λόγω της προνομιακής της θέσης και αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Η χερσόνησος αποτελεί, από γεωγραφικής άποψης, προέκταση της Ισπανίας, όμως από τον 18ο αιώνα ανήκει στη Βρετανία.

Η χερσόνησος κατελήφθη τον Ιούλιο του 1704 από τον Βρετανό ναύαρχο Τζωρτζ Ρουκ και τελικά προσαρτήθηκε στην Αγγλία κατά την διάρκεια του Πολέμου για την Ισπανική Διαδοχή. Η βρετανική κυριαρχία αναγνωρίστηκε από την συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713, την οποία ακολούθησαν οι Συνθήκες των Παρισίων και των Βερσαλιών.

Δύο αιώνες μετά, και συγκεκριμένα το 1969, η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ, ζητώντας την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο ΟΗΕ ζήτησε δημοψήφισμα για την υπαγωγή της χερσονήσου στην Ισπανία.

Στο δημοψήφισμα η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με τη Βρετανία. Τρία χρόνια αργότερα, τα σύνορα άνοιξαν ξανά, ενώ το 2002 επαναλήφθηκε το δημοψήφισμα, αυτή τη φορά προτείνοντας συγκυριαρχία στην περιοχή, στο οποίο επιλέχθηκε και πάλι η παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία επαναφέρει ξανά το ζήτημα του Γιβραλτάρ στο τραπέζι. Αυτή την φορά οι κάτοικοι ίσως να προτιμήσουν να προσαρτηθούν σε μια χώρα που ανήκει στην Ένωση, με ότι προνόμια αυτό συνεπάγεται. Υπενθυμίζουμε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα συνοδεύτηκε με μια μεγάλη πτώση της βρετανικής λίρας και έναν φόβο στις αγορές.

Αυτό που προτείνει τώρα η Ισπανία είναι μια συγκυριαρχία Ισπανίας-Βρετανίας στο Γιβραλτάρ. Αυτό θα σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα μπορούν να διατηρήσουν τη βρετανική υπηκοότητά τους, αλλά και να αποκτήσουν την Ισπανική. Την πρόταση απέρριψαν ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοφιλή