WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος ιρανικής τράπεζας που «συνδέεται με την τρομοκρατία»

WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος ιρανικής τράπεζας που «συνδέεται με την τρομοκρατία»
Iranian President Hassan Rouhani, right, meets with Greek Prime Minister Alexis Tsipras in Tehran, Iran, Monday, Feb. 8, 2016. An unidentified interpreter sits at background. (AP Photo/Vahid Salemi)
Iranian President Hassan Rouhani, right, meets with Greek Prime Minister Alexis Tsipras in Tehran, Iran, Monday, Feb. 8, 2016. An unidentified interpreter sits at background. (AP Photo/Vahid Salemi)
ASSOCIATED PRESS

Η Ελλάδα αγνόησε τις πιέσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τον περασμένο μήνα άσκησε βέτο στην απόφαση της ΕΕ να ανανεώσει τις κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής κρατικής τράπεζας Saderat, που βρίσκεται επί χρόνια στο στόχαστρο της Δύσης με την κατηγορία ότι συνδέεται με τρομοκρατία,σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal (WSJ).

Ειδικότερα το δημοσίευμα το οποίο υπογράφουν ο Laurence Norman και η Νεκταρία Σταμούλη οι οποίοι επικαλούνται Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρουν ότι η απόφαση για άσκηση βέτο στην παράταση των κυρώσεων για την ιρανική τράπεζα που ελέγχει το μεγαλύτερο τραπεζικό δίκτυο του Ιράν και κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσίπρα στο πλαίσιο της προσπάθειας της ανοικοδόμησης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έπειτα και από τη συμφωνία που κατάφερε το Ιράν με τη Δύση, τον Ιούλιο του 2015, να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν αγνοούνται από μια κυβέρνηση, σημειώνει.

Πρόκειται για μια κίνηση που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για την Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στις 15 Νοεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί την Αθήνα.

Μάλιστα το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε δηλώσει πέρυσι ότι όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το 2007, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε ποινές στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις που οι ΗΠΑ τις χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές.

Η ιρανική τράπεζα αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η προσπάθεια της WSJ να επικοινωνήσει με την Saderat, όσον αφορά στην απόφαση που φέρεται να έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Το 2010 τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις στην τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σημειώνεται ότι η Saderat ήταν μία από τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα από τα 27 κράτη – μέλη που δεν σεβάστηκε την απόφαση της ΕΕ αν και είχε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για το τι έπρεπε να πράξει, ανάφερε στην αμερικανική εφημερίδα ένας Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Επίσης, γερουσιαστές που έχουν στενές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν επιτρέψει στην Saderat να επαναλειτουργήσει κανονικά στην Αθήνα..

Δημοφιλή