Η ιστορία της «Χαμένης Πόλης» της Κολομβίας, από τους τυμβωρύχους, στα καρτέλ της κοκαΐνης και τους τουρίστες

Η ιστορία της «Χαμένης Πόλης» της Κολομβίας, από τους τυμβωρύχους, στα καρτέλ της κοκαΐνης και τους τουρίστες

poirpom.tumblr.com/tagged/Colombie" data-caption="Deux semaines de voyage en Colombie. Des couleurs plein la gueule.Pour le récit du voyage, c'est par là :poirpom.tumblr.com/tagged/Colombie" data-credit="poirpom/Flickr">

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο τυμβωρύχος, Florentino Sepúlveda, και οι γιοι του «ανακάλυψαν» στην Κολομβία, μια αρχαία πόλη, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαν οι αρχαιολόγοι. Οι τρεις άνδρες, λέγεται πως εξερευνούσαν την περιοχή όταν μπροστά τους ξεπρόβαλε ένα ανηφορικό μονοπάτι αποτελούμενο από τουλάχιστον 1000 σκαλοπάτια ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές «έπεσαν» πάνω στην αρχαία πόλη ενώ επιδίδονταν στο κυνήγι σπάνιων τροπικών πουλιών με στόχο την εμπορία των φτερών τους. Η ιστορία, θέλει τους τυμβωρύχους να λεηλατούν την πόλη αλλά πολύ σύντομα άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή...συνάδελφοί τους διεκδικώντας ένα μερίδιο από τα πλούτη της εγκαταλελειμμένης. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένα σφοδρός πόλεμος μεταξύ των τυμβωρύχων, αρχαιοκαπήλων, τυχοδιωκτών πάσης φύσεως κα για τον έλεγχο τη πόλης.

Για όλους αυτούς, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή έφερε την ονομασία Infierno Verde δηλαδή η «Πράσινη Κόλαση». Σήμερα ωστόσο είναι γνωστή ως Ciudad Perdida που σημαίνει «Χαμένη Πόλη».

Ανεξάντλητοι αρχαιολογικοί θησαυροί

Η Ciudad Perdida εκτιμάται πως χτίστηκε περί τον 9ο αιώνα μ.Χ., και κατελήφθη από τους Tayrona περί τα τέλη του 16ου αιώνα. Αν και η αρχαιολογική σκαπάνη «εργάζεται» αδιάκοπα εδώ και 30χρόνια στην περιοχή, υπολογίζεται πως στο φως έχει έρθει μόλις το 10% της πόλης (περί τα 200 κτίσματα που καλύπτουν μια έκταση περίπου 0,3τ.χ). Οι περισσότερες ανακαλύψεις αφορούν κατοικίες διαφόρων μεγεθών, βεράντες, πέτρινα μονοπάτια, μικρές πλατείες, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους λάμβαναν χώρα τελετές ή γιορτές, αποθήκες κα.

Παρά δε την εκτεταμένη λεηλασία της πόλης από τους τυμβωρύχους φαίνεται πως ο αρχαιολογικός πλούτος ήταν τέτοιος,που δεν μπόρεσαν να εξαντλήσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Έτσι έχει βρεθεί, όπως αναφέρει το Ancient Origins ένας σημαντικός αριθμός αντικειμένων τα οποία παράσχουν πληροφορίες στους αρχαιολόγους για τους Tayrona που είχαν κατηχήσει την πόλη. Πρόκειται κυρίως για κεραμικά σκεύη, που προορίζονταν τόσο για τελετές όσο και για καθημερινή χρήση ενώ αρκετά εκτίθενται στην Santa Marta, μια παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από την περιοχή αλλά και στο Museo del Oro στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μπογκοτά.

Ωστόσο, εκτιμάται πως η πόλη κρύβει ακόμη πολλά μυστικά τα οποία ίσως να μπορέσουν να αποκαλυφθούν με τη συνέχιση του έργου των αρχαιολόγων.

Οι συμμορίες ναρκωτικών και οι τουρίστες

Αμέσως μετά την ανακάλυψη της περιοχής, στα μέση της δεκαετίας του '70, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέλαβε πρωτοβουλίες, στέλνοντας στη «Χαμένη Πόλη», εκτός από αρχαιολόγους και δυνάμεις τους στρατού για να προστατεύσουν τους τελευταίους αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο από επιτήδειους. Δεν κατάφεραν όμως να σταματήσουν τις σποραδικές επιδρομές και λεηλασίες οι οποίες συνεχίστηκαν για χρόνια.

Το πρόβλημα όμως δεν ήταν μόνο οι τυμβωρύχοι αλλά και τα καρτέλ των ναρκωτικών, καθώς η ζούγκλα που περιβάλλει την πόλη αποτελεί «προνομιακή περιοχή» γι αυτά αλλά και για παραστρατιωτικές ομάδες. Έτσι το 2003 μια ομάδα οκτώ τουριστών και ο οδηγός τους απήχθησαν από μια ομάδα ανταρτών γνωστή ως ELN, καθώς πήγαιναν στην Ciudad Perdida. Αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις μήνες αργότερα αλά μετά το περιστατικό αυτό η περιοχή αποκλείστηκε και οι επισκέψεις τουριστών απαγορεύτηκαν. Το 2005 όμως «άνοιξε» και πάλι αφού όμως πρώτα η κυβέρνηση έστειλε και πάλι στρατό για να προστατεύσει τους τουρίστες-επισκέπτες.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας οδήγησαν και σε αύξηση της προσέλευσης τουριστών. Από 2000 επισκέπτες το 2007, το 2011 υπολογίζεται πως επισκέφθηκαν την περιοχή περί τα 8.000 άτομα. Αρχικά μάλιστα η αύξηση αυτή, κρίθηκε ως θετική αφού αποτελούσε αφενός μια πηγή εισοδήματος για την ευρύτερη περιοχή ενώ παράλληλα εμπόδιζε την ανεξέλεγκτη δράση των καρτέλ. Με δεδομένο όμως πως οι έρευνες των αρχαιολόγων δεν έχουν ολοκληρωθεί η αθρόα προσέλευση τουριστών, εκτιμάται πως εγκυμονεί κινδύνους ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών.

Δημοφιλή