10.000 λιγότεροι θάνατοι από AIDS με τη χορήγηση «κοκτέιλ» φαρμάκων

Λιγότεροι θάνατοι από AIDS με κοκτέιλ φαρμάκων
People gather around lit candles in the shape of a ribbon during a HIV/AIDS awareness campaign ahead of World Aids Day, in Kathmandu, Nepal November 30, 2016. REUTERS/Navesh Chitrakar
People gather around lit candles in the shape of a ribbon during a HIV/AIDS awareness campaign ahead of World Aids Day, in Kathmandu, Nepal November 30, 2016. REUTERS/Navesh Chitrakar
Navesh Chitrakar / Reuters

Μέχρι και 10.000 ζωές μπορούν να διασωθούν ετησίως στην υποσαχάρια Αφρική από τη λήψη φαρμάκων χαμηλού κόστους που έχουν σχεδιαστεί για άτομα που ξεκινούν καθυστερημένα τη θεραπεία του ΗIV. Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες ξεκινούν τη θεραπεία ενάντια στον ιό αργότερα από το ενδεδειγμένο, κάτι το οποίο σημαίνει πως έχουν χαμηλό αριθμό κυττάρων CD4, βασικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, ένα περίπου στα δέκα άτομα πεθαίνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να επανέλθει με γρήγορους ρυθμούς.

Ο επιπολασμός του HIV είναι ιδιαίτερα υψηλός στην υποσαχάρια Αφρική με τις γυναίκες και τα παιδιά να θεωρούνται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Μια μελέτη ωστόσο που πραγματοποίησε το University College του Λονδίνου διαπιστώνει πως τα φάρμακα που δημιουργούνται για την εν λόγω ασθένεια μειώνουν σημαντικά τον αριθμό ακόμα και των θανάτων από λοιμώξεις που σχετίζονται με τον ιό του HIV. Στα συμπεράσματα κατέληξαν περισσότεροι από 6.000 επιστήμονες, ερευνητές και εμπειρογνώμονες από τον τομέα της Υγείας που συναντήθηκαν στο Παρίσι με αφορμή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τον HIV.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.800 ενήλικες, έφηβοι και παιδιά από ολόκληρη την Ανατολική Αφρική. Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκαν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της φυματίωσης, των μολυσματικών λοιμώξεων και άλλων ασθενειών. Το «κοκτέιλ» φαρμάκων που κατανάλωσαν περιελάμβανε επίσης δύο αντιβιοτικά, την αζιθρομυκίνη και την συν-τριμοξαζόλη.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών μειώθηκε αισθητά. Μόνο το 9% αυτών που έλαβε το συνδυασμό των φαρμάκων απεβίωσε, ενώ το 12% δεν έλαβε καν τα φάρμακα. Ανάμεσα στα θετικά αποτελέσματα της λήψης των φαρμάκων συγκαταλέγεται και η μείωση ασθενειών όπως η φυματίωση και άλλες μυκητιασικές παθήσεις.

Η Diana Gibb, καθηγήτρια επιδημιολογίας στις κλινικές δομές του ιατρικού συμβουλίου του University College του Λονδίνου, τόνισε πως τα εν λόγω φάρμακα θα βοηθήσουν κυρίως τα άτομα εκείνα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως πάσχουν από τον ιό του HIV μέχρι τα τελευταία στάδια ή αυτά που δεν αναζητούν κάποιου είδους θεραπεία λόγω του στίγματος. Ο συνδυασμός των φαρμάκων είναι οικονομικός, ενώ στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η δέσμη κόστισε 4 περίπου λίρες παραπάνω από το κανονικό φάρμακο της συν-τριμοξαζόλης.

Στις 20 Ιουλίου δημοσιεύτηκαν οι μελέτες των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS, ενώ σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, το 53% των ατόμων που ζουν με τον HIV έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία. Αν η πρόοδος συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, μέχρι το 2020, 30 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν θεραπευτεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δημοφιλή