ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/02/2015 17:43 EET | Updated 12/02/2015 17:43 EET

«Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση» η κατάπαυση του πυρός, δηλώνει ο Ποροσένκο

ASSOCIATED PRESS

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για μια κατάπαυση του πυρός στην χώρα του δεν θα είναι «εύκολη».

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και εμείς δεν αναμένουμε μία εύκολη εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε ο Ποροσένκο ενώπιον του Τύπου αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνόδου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι τρομοκράτες που υποστηρίζει η Ρωσία εξαπέλυσαν μια επίθεση» υποστήριξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού, περίπου 50 άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα διείσδυσαν στην ουκρανική επικράτεια από τη Ρωσία τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Για αυτό ακριβώς είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να διατηρήσουμε την πίεση προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των βαρέων όπλων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απόσυρση των στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων και το κλείσιμο των συνόρων» προσέθεσε ο Ποροσένκο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε ότι πρέπει να «περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις» υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη συμφωνία του Μινσκ που υπογράφθηκε το Σεπτέμβριο δεν «τηρήθηκε».

NATO και ΟΗΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μινσκ ωστόσο επισήμανε ότι η κλιμάκωση των μαχών αντιβαίνει στο πνεύμα αυτής της συμφωνίας.

«Η συμφωνία στο Μινσκ είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα προς αυτό που ελπίζω ότι θα είναι μια διαρκής και ειρηνική συμφωνία στη σύρραξη στην Ουκρανία (που θα συμβάλλει) στην αποκατάσταση της (εθνικής) κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» είπε ο Στόλτενμπεργκ, όπως μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

«Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί στο πεδίο χωρίς καμία καθυστέρηση».

«Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία αντίκειται στο πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν στο Μινσκ. Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την ανατολική Ουκρανία» τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ενώ απηύθυνε έκκληση για μία «πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Ο Μπαν Γκι Μουν εξήρε τους διαπραγματευτές για την «επιμονή» που επέδειξαν και «ευχήθηκε οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Μινσκ να τηρηθούν».

Οι ίδιος ζήτησε από τους πρωταγωνιστές να «διασφαλίσουν ότι μία πραγματική και διαρκής κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί την 15η Φεβρουαρίου όπως συμφωνήθηκε, που θα ανοίξει το δρόμο για μία ευρύτερη πολιτική διευθέτηση η οποία θα βασίζεται στις συμφωνίες του Μινσκ» του Σεπτεμβρίου του 2014.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο που κρίνεται χρήσιμος» προσέθεσε ο ίδιος.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post