Δικαστική απόφαση: Ευθύνες στην ΕΛΑΣ για τις ζημιές στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Από τις διαδηλώσεις και επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου προκλήθηκαν φθορές σε 435 επιχειρήσεις ενώ 37 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο Εconomist υπολόγιζε το συνολικό ύψος των ζημιών άνω από 100 εκ. ευρώ. πέραν των απωλειών σε θέσεις εργασίας.
ARIS MESSINIS via Getty Images

Απόφαση -σταθμός του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας για τα επεισόδια και τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν κατά τον οργισμένο Δεκέμβρη του 2008 οπότε η πρωτεύουσα συγκλονίστηκε από αλλεπάλληλες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το δικαστήριο αποφάσισε πως «Ο μη επαρκής σχεδιασμός και η μη αποτελεσματική δράση των αστυνομικών οργάνων σε αναμενόμενες αναταραχές/επεισόδια συνδέεται αιτιωδώς με τις προκληθείσες ζημίες σε παρακείμενα ακίνητα, θεμελιώνοντας ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου προς αποζημίωση της αποθετικής ζημίας των ιδιοκτητών τους»..

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (www.adjustice.gr) η απόφαση (ΔΠρΑθ 18586/2018, 17ο Τμήμα) η Αστυνομία αν και περίμενε τις διαμαρτυρίες απέτυχε να ελέγξει την έκταση των επεισοδίων που προκλήθηκαν ως εκ τούτου της αποδίδεται ανεπαρκής σχεδιασμός και μη αποτελεσματική δράση. Συγκεκριμένα παρά το «γενικό μέτρο της επιφυλακής και της γενικής εντολής για λήψη “έντονων” μέτρων ασφαλείας πέριξ του χώρου των αναταραχών», οι ενέργειές της φαίνεται Αστυνομίας, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές.

Όπως αναφέρει δε το Lawspot.gr η μη αποτελεσματική δράση της αστυνομίας σε αναμενόμενα επεισόδια θεμελιώνει ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση. To δε πρακτορείο ειδήσεων, Dikastiko.gr κάνει λόγο για ”απόφαση-σταθμό”.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σημειώνεται πως σύμφωνα πως με τους απολογισμούς του ΕΒΕΑ, εκείνη την περίοδο 435 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές ενώ 37 από αυτές, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το περιοδικό Economist υπολόγιζε το συνολικό ύψος των ζημιών πάνω από 100 εκ. ευρώ.

Βάσει του σκεπτικού της απόφαση τους Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή αποζημίωσης του ιδιοκτήτη ακινήτου, που βρίσκεται κοντά στο σημείο από όπου ξεκίνησε η πορεία. Σύμφωνα με την απόφαση, το ακίνητο υπέστη μεγάλες ζημιές, «με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του να περιέλθει σε ανυπαίτια αδυναμία παροχής ως προς τους μισθωτές του και να απωλέσει μισθώματα, λόγω της άμεσης λύσης ενεργών μισθωτικών συμβάσεων, καθόσον η επελθούσα αυτή ζημία τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των οργάνων των αστυνομικών αρχών».

Η απόφαση

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας:

«Από το πλέγμα των διατάξεων που αναφέρονται στη σύσταση και την αποστολή του Σώματος Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, συνάγεται ότι η δράση της αποβλέπει τόσο στην προστασία του γενικού συμφέροντος όσο και στην προστασία της περιουσίας των πολιτών, επομένως, η παραβίασή τους από κρατικά όργανα, με πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την ενάσκηση της δημόσιας εξουσίας, δύναται να στοιχειοθετήσει υποχρέωση του Δημοσίου προς αποζημίωση, σύμφωνα με άρθρο 105 του Εισ.Ν.Α.Κ. Δεν υφίσταται δε, υποχρέωση αποζημίωσης, όταν πρόκειται περί ασυνήθων περιπτώσεων που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της αστυνομικής δύναμης και ανάγονται στην έννοια της ανωτέρας βίας.

Εν προκειμένω, οι αναταραχές που ξέσπασαν στις 7.12.2008 στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό ανήλικου μαθητή από ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ., που συνέβη την προηγούμενη ημέρα, ήταν πρωτόγνωρες μεν για τα ελληνικά δεδομένα, πλην αναμενόμενες, δεδομένου ότι αφενός οι αστυνομικές αρχές ήταν ενήμερες για την πραγματοποίηση κατά την ημέρα εκείνη (7.12.2008) προγραμματισμένης συνάθροισης/πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας και αφετέρου η πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών επεισοδίων κατά την εξέλιξή της ήταν αυξημένη, και ως εκ τούτου, δεν συνιστούν απρόβλεπτο και αιφνίδιο γεγονός για τα αστυνομικά όργανα, ούτε περιέχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Άρα, το γενικό μέτρο της επιφυλακής και της γενικής εντολής για λήψη «έντονων» μέτρων ασφαλείας πέριξ του χώρου των αναταραχών, δεν κρίνεται επαρκές για τον ακριβή προσδιορισμό της δράσης των αστυνομικών οργάνων και της αποτελεσματικότητάς τους».

adjustice.gr

Δημοφιλή