Δίκη Χρύσης Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

«Τα επιχειρήματα του δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο», απεφάνθη η Εδρα.
Eurokinissi

Τα τεχνάσματα, όπως και τα ψέματα, τελείωσαν για τους κριθέντες ενόχους στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιάννης Λαγός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει όσο μπορεί της ανακοίνωση της βαριάς καμπάνας που περιμένει τον ίδιο και τους άλλοτε συντρόφους του για τα εγκλήματα που διέπραξε η νεοναζιστική οργάνωση. Αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να «κερδίσει» μια ημέρα.

Η πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές των καταδικασθέντων θα ανακοινωθεί προς το δικαστήριο στις 11 το πρωί της Τρίτης, αντί για σήμερα, Δευτέρα.

Κι αυτό γιατί το δικαστήριο - υποχρεωτικά - αναλώθηκε στο αίτημα της πλευράς Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου. Ενα αίτημα το οποίο απερρίφθη τελικά, έπειτα από τρεις ώρες διάσκεψη.

Η νέα σύνθεση που ορίστηκε να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας την απόφαση της, σύμφωνα με την οποία τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.

Την απόρριψη της αίτησης Λαγού είχε ζητήσει νωρίτερα, εξάλλου, και η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, στη νέα σύνθεση που ανέβηκε στην Εδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας, η οποία ζήτησε την απόρριψη της αίτησης κρίνοντας ότι είναι «αόριστη και απαράδεκτη». Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου ασκήθηκε καταχρηστικά από τον κριθέντα ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την απόρριψη της αίτησης τον λόγο έλαβε ο συνήγορος τού Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, που επανέλαβε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών ο εντολέας του.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας στην δικαστική, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολιτικών αρχηγών, και πώς θεωρεί ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».

Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κ.λπ., αντί να τους διακόπτει καθώς - όπως είπε ο κ. Πλεύρης - το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.

«Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;»

Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και για αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας την αγόρευση του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για την μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι΄αυτά».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα επτά ηγετικά στελέχη του ναζιστικού μορφώματος, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε τέσσερις πρώην βουλευτές, καθώς και σε οκτώ κατηγορουμένους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή