Δίκη Χρυσής Αυγής: Ναζιστικοί χαιρετισμοί μέσα στο δικαστήριο

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δίκη Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Δίκη Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Με συνθήματα και ναζιστικούς χαιρετισμούς υποδέχθηκαν την Τετάρτη στο δικαστήριο, τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Ιωάννη Λάγο, υποστηρικτές και ομοϊδεάτες τους.

Από την αρχή της δευτεροβάθμιας δίκης της Χρυσής Αυγής, περίπου 30 άτομα υποδέχθηκαν, τους δύο καταδικασθένετες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με χειροκροτήματα. Μάλιστα, κάποιος από αυτούς χαιρέτισε ναζιστικά.

Όπως αναφέρει το Golden Down Watch, που καταγράφει και μεταδίδει ζωντανά τις συνεδριάσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής ήδη από τον πρώτο βαθμό τη στιγμή που υπήρχαν αντεγκλήσεις μεταξύ του κοινού καθώς οι οπαδοί των ναζί συνέχιζαν να προκαλούν.

Μάλιστα σε μια φωτογραφία φαίνεται ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού και πατέρας του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, Κωνσταντίνος Πλεύρης να χαιρετά ναζιστικά

«ο συνήγορος του, Λαγού, Κ. Πλεύρης κατά την έξοδό του σηκώνει το χέρι και χαιρετάει ναζιστικά».

Το στιγμιότυπο απαθανάτισε η δημοσιογράφος Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου και δημοσιεύθηκε από τη σελίδα στο Instagram «faseismos_kai_frikes», ενώ η φωτογραφία κυκλοφορεί ήδη στα social media προκαλώντας σειρά αντιδράσεων.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η ρητοτορική μίσους, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και τα συνθήματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προσβάλλουν κατάφωρα το κράτος δικαίου και τη συλλογική ιστορική μας μνήμη

Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν στη δίκη της Χρυσής Συγής στο Εφετείο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει πως «εννέα, ακριβώς, χρόνια μετά τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης ”Χρυσή Αυγή”, η ρητορική του μίσους και η φασιστική ιδεολογία επανέρχονται στο προσκήνιο με τη δίκη στο Εφετείο Αθηνών».

Ο κ. Μάντζος επισημαίνει ότι «η προκλητική παρουσία των καταδικασμένων, των υποστηρικτών τους, ακόμη και συνηγόρου υπεράσπισης, με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου προσβάλλει κατάφωρα όχι μόνο το κράτος δικαίου αλλά και τη συλλογική ιστορική μας μνήμη».

«Καμία ανοχή, λοιπόν, στους νοσταλγούς των ναζί και στους εκφραστές του μίσους.

Η Δημοκρατία έχει τα μέσα να μείνει όρθια απέναντι σε κάθε απειλή, τιμώντας τους αγώνες αυτού του λαού απέναντι στον φασισμό. Γιατί ”αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο”», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοχή της Αστυνομίας απέναντι στους νεοναζί στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη δίκη της ΧΑ

«Η λέξη ανοχή είναι μικρή για να περιγράψει τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στους νεοναζί, σήμερα στο Εφετείο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ”Στο Κόκκινο 105.5 FM”, αναφερθείς στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό που συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο.

«Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είδαμε ανθρώπους να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα, να χαιρετούν ναζιστικά και να έχουν τα κινητά τους σηκωμένα για να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο τους ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η Αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα». «Όσοι θυμούνται τη δίκη σε πρώτο βαθμό, θα θυμούνται ότι αν από την πλευρά των αντιφασιστών ακουγόταν κουβέντα, αμέσως υπήρχαν αποβολές από την αίθουσα», προσέθεσε.

Ανέφερε πως «τη στιγμή που πήγαμε να μπούμε στην αίθουσα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, ο φρουρός μας ρώτησε πόσοι ήμασταν γιατί υπήρχε περιορισμένος αριθμός θέσεων ”για εμάς”» και επισήμανε: «Μέσα στην αίθουσα, όμως, είδαμε ότι από την πλευρά της Χρυσής Αυγής οι θέσεις ήταν γεμάτες, ενώ στην πλευρά των ανθρώπων που ήρθαν για να στηρίξουν τη Δημοκρατία και την ιστορική μνήμη είχε μπει πολύ λίγος κόσμος, τη στιγμή που βρίσκονταν εκατοντάδες έξω στη συγκέντρωση». «Είναι προφανές ότι συνειδητά δόθηκαν περισσότερες άδειες στους νεοναζί», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή, είπε πως «όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τεράστια ανοχή απέναντι στον Κασιδιάρη, ώστε να μπορεί να κάνει πολιτική και οργανωτική δουλειά μέσα από τις φυλακές» και προσέθεσε: «Κι εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: πώς μία κυβέρνηση σαν τη σημερινή, η οποία αντιτίθεται σε οτιδήποτε κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή μέσα στις φυλακές, επιτρέπει στους κρατούμενους της Χρυσής Αυγής να έχουν μια προνομιακή μεταχείριση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για ξεκάθαρη ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα στο Εφετείο αλλά και ευθύνες του «ενόψει μιας δύσκολης δικαστικής διαδικασίας που δεν θα τελειώσει σύντομα». «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να μας βρει με την Αστυνομία να δείχνει ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τους οπαδούς της», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πηγή: dikastiko.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ