Δίκη Γιακουμάκη: Οι «πλάκες» που τον οδήγησαν στον θάνατο

«Πλάκες» με βραστό νερό, κλωτσιές και χτυπήματα στο σβέρκο.
Eurokinissi

Με την εξέταση των δύο μαρτύρων, για τους οποίους το δικαστήριο είχε διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους, καθώς την πρώτη ημέρα της δίκης δεν είχαν παρουσιαστεί, αλλά και την επανεξέταση του μάρτυρα για τον οποίον, την Πέμπτη, ο εισαγγελέας είχε διατάξει την προσωρινή κράτησή του με την υπόνοια της ψευδορκίας, συνεχίστηκε η δίκη των 9 Κρητικών, πρώην σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που κατηγορούνται για άσκηση βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Και οι τρεις μάρτυρες ήταν πρώην συμφοιτητές του.

«Ήταν σε επίπεδο πλάκας», υποστήριξε ο μάρτυρας για τον οποίο υπήρχαν υπόνοιες ψευδορκίας, ο δεύτερος μάρτυρας παραδέχτηκε ωστόσο ότι τον χτυπούσε «γιατί αυτό έκαναν και οι άλλοι», όπως είπε. Η υπεύθυνη της σχολής επιβεβαίωσε στο μεταξύ, τα περιστατικά bullying, ενώ η οικογένεια επέμεινε και την Παρασκευή ότι δεν είχε επαρκή ενημέρωση. Μάλιστα ο Ανδρέας Γιακουμάκης ζήτησε να έρθουν στη δίκη και νέοι μάρτυρες, κάτι που έγινε αποδεκτό από την pρόεδρο του Δικαστηρίου.

Κατά την επανεξέταση, ο πρώτος μάρτυρας ρωτήθηκε από την έδρα και επιβεβαίωσε τα περιστατικά που είχε καταθέσει προανακριτικά, λέγοντας ότι επρόκειτο για «πλάκες», δηλαδή, κατέθεσε ότι «οι καρπαζιές στο σβέρκο του Βαγγέλη», «το κυνήγι στους ορόφους», «η μονωτική ταινία που του τύλιξαν στο κεφάλι», ήταν «όλα πειράγματα στο πλαίσιο της φιλικής σχέσης στην παρέα».

Αναφορικά με τρία βίντεο, τα οποία δείχνουν πως η παρέα των Κρητικών «πάλευε στο κρεβάτι, ενώ ακουγόταν κάποιος να τραγουδάει μέσα από μία ντουλάπα», αποδέχτηκε ότι τα γνώριζε. Ειδικότερα, για το τρίτο βίντεο, επιβεβαίωσε το οπτικό υλικό, το οποίο κατέθεσε στο δικαστήριο η συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων και σύμφωνα με το οποίο ο Βαγγέλης Γιακουμάκης φαίνεται «να συμμετέχει και όχι από θέση άμυνας».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση άλλου μάρτυρα, πρώην σπουδαστή, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «σε εκδρομή της Γαλακτοκομικής Σχολής χτύπησε με σφαλιάρες τον Βαγγέλη Γιακουμάκη» και χαρακτήρισε τις πράξεις του «πειράγματα», λέγοντας ότι, τότε, ήταν 16 χρονών. Ωστόσο, ο ίδιος μάρτυρας είπε ότι ήταν παρών σε δύο άλλα περιστατικά σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ότι, δηλαδή, του «πέταξαν νερό από τον βραστήρα» και ότι «τον κλωτσούσαν με τα ”στιβάνια” (σ.σ: κρητικές μπότες)».

Η τρίτη μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι με προτροπή καθηγήτριας είχε καταθέσει στην αστυνομία ότι η συγκάτοικός της, η οποία ήταν στην «παρέα των Κρητικών», έφερε στο δωμάτιο και έκρυψε ένα σκληρό δίσκο και της ζήτησε να ξεχάσει αυτό που είδε, γεγονός που της δημιούργησε ερωτηματικά (στη μάρτυρα), κάτι που την οδήγησε στο να μεταφέρει το γεγονός στην καθηγήτρια.

Η δίκη των εννέα Κρητικών διεκόπη στις 4 το απόγευμα και θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου, με εξετάσεις και νέων μαρτύρων.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε την προσαγωγή δύο πρώην σπουδαστών στην Γαλακτοκομική Σχολή, των οποίων το όνομα εμφανίζεται στις έως τώρα καταθέσεις στο ακροατήριο. Επίσης, ο εισαγγελέας ζήτησε την προσαγωγή στο δικαστήριο μιας πρώην σπουδάστριας, η οποία απουσίαζε από τη διαδικασία έως σήμερα, επικαλούμενη λόγους υγείας.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε την εξέταση ακόμη ενός πρώην σπουδαστή, ο οποίος το 1ο έτος συγκατοικούσε με τον άτυχο Βαγγέλη Γιακουμάκη, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από την έδρα.

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης, πατέρας του θύματος, ζήτησε από την έδρα να εξεταστούν ως μάρτυρες, ένα συγγενικό του πρόσωπο, ο θείος του Βαγγέλη, Γιώργος Βιβιαδάκης, αλλά και ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος, που ενεπλάκη στην υπόθεση, αίτημα που έγινε δεκτό.

Κατά την εξέταση του ιδιωτικού ερευνητή, δημιουργήθηκε ένταση στο Δικαστήριο, με αφορμή ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η Μαρία Φρονιμάκη, μητέρα του Βαγγέλη, ξέσπασε σε λυγμούς και υποβασταζόμενη βγήκε από την αίθουσα.

«Βαγγέλη μου που είσαι παιδί μου. Διαπραγματεύονται την απώλεια σου. Που είσαι να μας τα πεις.. Εγώ έχασα το παιδί μου.. ένα κεράκι μου έμεινε..» , ήταν ο σπαραγμός της μάνας.

Ο κ. Γιώργος Βιβιαδάκης είπε ότι, από την επομένη της εξαφάνισης του Βαγγέλη, βρέθηκε μαζί με την χαροκαμένη μάνα στα Ιωάννινα και προσπάθησε να αντλήσει πληροφορίες από το περιβάλλον της Σχολής, από τους σπουδαστές, για το εάν αντιμετώπιζε προβλήματα ο 19χρονος. «Έμαθα ότι τον έκλειναν απέξω. Τον είχαν κρεμάσει από το παράθυρο. Του ασκούσαν σωματική βία. Τον τράβαγαν στον διάδρομο. Όταν εμφανίστηκε ο Τ.. είπε.. Παναγιά μου.. ίντα’παθα».

Εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Γιώργος Κοκοσάλης, σε δηλώσεις του τόνισε: «θεωρώ πως από το σύνολο της διαδικασίας μέχρι τώρα, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί. Αόριστοι αφουγκρασμοί και άναρθρες κραυγές, ως απόρροια φημολογίας η οποία ανεπτύχθη περί την υπόθεση, πολύ μεταγενέστερα από την εξαφάνιση του αείμνηστου Βαγγέλη και σίγουρα μετά την ανεύρεσή του. Από απόψεως νομικής, είναι μια κατασκευή. Έχουμε βαφτίσει το κρέας ψάρι, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κάποια περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα τουλάχιστον εγώ, δεν έχω διαπιστώσει ότι έχουν αποδειχθεί. Όλοι οι μάρτυρες έχουν παρελάσει έχουν πει, είδα, άκουσα, χωρίς να κατονομάζουν την πηγή της γνώσης τους. Έγινε και μια προσπάθεια από την οικογένεια με ένα ιδιωτικό ερευνητή που κατέθεσε σήμερα, αλλά πηγή γνώσης του κατονόμασε συγκεκριμένους ανθρώπους, που έχουν ήδη καταθέσει στην διαδικασία και δεν έχουν εισφέρει τίποτα. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα, τίποτε δεν έχει αποδειχτεί».

«Αν ο αείμνηστος Βαγγέλης ζούσε, ένα παιδί έξυπνο, ώριμο, όπως έχει σκιαγραφηθεί, ένα παιδί ενήλικας σίγουρα δεν θα είχε εγκαλέσει τους συμφοιτητές και φίλους του για αυτές τις πράξεις που φέρονται να έχουν πράξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοσάλης.

«Εάν είναι bullying, δεν υπήρχε νομοθετημένο, όταν ο Βαγγέλης, ήταν στην Σχολή. Θεσμοθετήθηκε, μετά εξ′ αφορμής της εξαφάνισης του Βαγγέλη. Αν είναι κάτι άλλο, σίγουρα δεν είναι επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Για ποιο λόγο είναι σωματικές βλάβες; Επειδή είναι αυτεπάγγελτο το αδίκημα και έτσι βόλεψε να έρθει η διαδικασία στο ακροατήριο. Αυτή η υπόθεση ήρθε στο ακροατήριο, επειδή κάποιοι επέλεξαν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους, μετά από συναντήσεις με διάφορους εξωθεσμικούς παράγοντες, που αναδείχθηκαν στο ακροατήριο. Ο νοών νοείτο».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή