ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/10/2020 10:37 EEST | Updated 12/10/2020 11:54 EEST

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης

Αναγνωρίστηκε ελαφρυντική περίσταση σε 14 καταδικασθέντες. Ποιοι είναι.

Eurokinissi
Eurokinissi

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Α′ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στα επτά ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης στους κόλπους της Χρυσής Αυγής μη αφήνοντας κανένα περιθώριο μεγάλης μείωσής της ποινής των καταδικασθέντων  που κυμαίνεται από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχουν κριθεί ένοχοι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός και Γιώργος Γερμενής.

Η έδρα ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει ελαφρυντικά σε συνολικά 14 άτομα, εκ των οποίων και  πρώην βουλευτές και άλλα χαμηλόβαθμα στελέχη του κόμματος γεγονός που θα επηρεάσει την επιβολή των ποινών. 

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν ως εξής:

-Kαλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα

-Tης ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο

-Toυ σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.

Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και εμπλοκή στην υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Στο μεταξύ ενώ αναμενόταν να ακολουθήσει η εισήγηση της εισαγγελέως έδρας επί των ποινών όταν έγινε γνωστό πως ο καταδικασθέντας Γιάννης Λαγός, θα εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο Κωνστνατίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη και καταθέτουν αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου.  «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας» είπε στο δικαστήριο. 

Η νέα εξέλιξη φέρνει και νέα καθυστέρηση στην διαδικασία επιβολής των ποινών.