Διπλωματία των εμβολίων με σκληρό παρασκήνιο - Κομισιόν: «Όχι» σε εθνικές σύμφωνίες

«Προειδοποιητική βολή» η επιστολή της επιτρόπου Υγείας προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ για διαφάνεια στις επαφές με φαρμακευτικές εταιρίες.
Noσηλεύτρια ετοιμάζει την σύριγγα με το εμβόλιο Pfizer/Biontech COVID-19 στο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων CHC Landenne στην πόλη Ναμύρ του Βελγίου. 7 Ιανουαρίου 2021. (AP Photo/Francisco Seco)
Noσηλεύτρια ετοιμάζει την σύριγγα με το εμβόλιο Pfizer/Biontech COVID-19 στο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων CHC Landenne στην πόλη Ναμύρ του Βελγίου. 7 Ιανουαρίου 2021. (AP Photo/Francisco Seco)
ASSOCIATED PRESS

Με τα νεύρα τεντωμένα σε όλα τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις αισθάνονται ασφυκτική πίεση με το τρίτο κύμα προ των πυλών στην καρδιά του χειμώνα, ο ρυθμός του εμβολιασμού που μόλις άρχισε δείχνει το μοναδικό δρόμο εξόδου από την πανδημία.

Εδώ και δύο εβδομάδες, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι κυβερνήσεις της ΕΕ επιχειρούν να συνάψουν στο παρασκήνιο εθνικές συμφωνίες - απευθείας με τις φαρμακοβιομηχανίες, παρακάμπτοντας την Κομισιόν, προκειμένου να «κόψουν δρόμο» στην προσπάθεια για ταχύτερο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και την επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που κατηγόρησε ευθέως την Γερμανία ότι επιδιώκει απευθείας συμφωνία με την BionTech/Pfizer, όταν ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν παραδέχθηκε δημόσια πως υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες. Σε πρώτο χρόνο η Κομισιόν δεν σχολίασε, ενώ εδώ στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στις Βρυξέλλες επί του συγκεκριμένου θέματος.

Στις 8 Ιανουαρίου ο ιστότοπος EU Observer ανέφερε σε τίτλο άρθρου του, ότι «η Κομισιόν σιωπά ενώ η Γερμανία αγοράζει δικά της εμβόλια».

Επί της ουσίας πρόκειται για κοινό μυστικό, που μετέδωσαν και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters.

Οι Βρυξέλλες «ξύπνησαν»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε στην Ελλάδα (ΑΝΤ1) στις 5 Ιανουαρίου, απέφυγε μεν να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν παρασκηνιακές επαφές σε επίπεδο κυβερνήσεων, ωστόσο χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τέτοιες κινήσεις.

Σε δεύτερο χρόνο, ήρθε χθες η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Κομισιόν, καθώς έγινε γνωστό ότι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου κατόπιν αιτήματος της Προέδρου της Κομισιόν συνέταξε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ με την οποία θα ζητείται ενημέρωση «με την απαραίτητη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολίων της ΕΕ».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Ερίκ Μαμέρ, επισήμανε ότι «η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει από την Επίτροπο Κυριακίδου να στείλει επιστολή σε όλους τους υπουργούς Υγείας ζητώντας τους να ενημερώσουν την Επιτροπή με την απαραίτητη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολίων της ΕΕ στο πλαίσιο των επαφών ή μη επαφών με φαρμακευτικές εταιρίες με τις οποίες διαπραγματευόμαστε . Αυτή η επιστολή συντάσσεται και θα αποσταλεί όταν είναι έτοιμη».

Παράλληλα, η Κομισιόν επαναλαμβάνει και τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η διανομή των εμβολίων στις χώρες - μέλη συνεχίζεται ταυτόχρονα και ακριβοδίκαια, με βάση την ποσόστωση του πληθυσμού.

H πρόεδρος της Κομισιόν έχει το επιπλέον «πρόβλημα» ότι συμβαίνει να προέρχεται από την Γερμανία και τώρα βρίσκει απέναντί της το Βερολίνο. (Photo by François WALSCHAERTS / POOL / AFP) (Photo by FRANCOIS WALSCHAERTS/POOL/AFP via Getty Images)
H πρόεδρος της Κομισιόν έχει το επιπλέον «πρόβλημα» ότι συμβαίνει να προέρχεται από την Γερμανία και τώρα βρίσκει απέναντί της το Βερολίνο. (Photo by François WALSCHAERTS / POOL / AFP) (Photo by FRANCOIS WALSCHAERTS/POOL/AFP via Getty Images)
FRANCOIS WALSCHAERTS via Getty Images

Η Κομισιόν σε ρόλο θεματοφύλακα

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πάντως, ότι υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες με αντανακλαστικά στις Βρυξέλλες και αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνο θα ήταν να εμφανιστούν δύο ταχύτητες στον εμβολιασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Αν στην οικονομική κρίση δοκιμάστηκε μία φορά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τώρα σε μία πανδημία θα ήταν η απόλυτη καταστροφή, εάν οι Ευρωπαίοι πιστέψουν ότι η ισχυρή Γερμανία περιφρονεί τους εταίρους της, σε μία τόσο δύσκολη ώρα.

Η δημόσια δήλωση του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, που συνοδεύεται από λεπτομερείς αριθμούς για τα εμβόλια που ήδη έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα και για όσα πιθανόν να εξασφαλίσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, είχε αυτό ακριβώς το νόημα: Να στείλει - και εκτός συνόρων - το μήνυμα πως η χώρα μας επιλέγει να συνταχθεί και να ακολουθήσει κατά γράμμα την κοινή πολιτική που χαράσσει η Κομισιόν.

Παράλληλα, η Αθήνα αποφεύγει μέχρι στιγμής κάθε ευθεία αναφορά ή αιχμή προς το Βερολίνο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για εθνικές συμφωνίες στο παρασκήνιο.

Περισσότερα εμβόλια στο παιχνίδι

Την ίδια ώρα η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι η παραγωγή δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer εντός του 2021.

«Θεωρούμε πλέον ότι μπορούμε δυνητικά να παραδώσουμε περί τις 2 δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά μέχρι το τέλος του 2021, με βάση το νέο πρωτόκολλο που προβλέπει 6 δόσεις ανά φυαλίδιο», ανακοίνωσε η BioNTech.

Στα καλά νέα καταγράφεται και η ανακοίνωση της Moderna, που ανέφερε ότι αρχίζει σήμερα η διανομή και παράδοση των πρώτων εμβολίων Covid-19 της εταιρείας στην Ευρώπη.

Η μεταφορά όλων των εμβολίων, τα οποία βασίζονται στη νέα τεχνολογία mRNA, θα πραγματοποιηθεί από τη διεθνή εταιρεία logistics Kuehne+Nagel και η όλη διαδικασία θα συντονιστεί από τον κεντρικό κόμβο της εταιρείας για την μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη. Η παράδοση θα γίνει σε μια προσυμφωνημένη κεντρική τοποθεσία κάθε χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε το Δεκέμβριο άλλες 80 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, ανεβάζοντας τη συνολική παραγγελία της για το 2021 σε 160 εκατομμύρια δόσεις. Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών. Εκτός από την Ευρώπη, το εμβόλιο έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Ισραήλ.

Με πληροφορίες EU Observer, AΠΕ

Δημοφιλή