ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/06/2021 13:20 EEST | Updated 13/06/2021 13:51 EEST

Διπλωματική κόντρα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή το Euro

Το ακρωνύμιο που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

OGNEN TEOFILOVSKI via REUTERS

Επιστολή προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι, έστειλε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας στο EURO 2020, ζητώντας του την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει συγκεκριμένα ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος παράγραφος 3, σημείο e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

«Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia)» υπενθυμίζει ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζητά τέλος την παρέμβαση του Οσμάνι, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.