ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2019 18:07 EEST | Updated 11/06/2019 18:57 EEST

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ισλανδίας για τη βούρτσα: Οργισμένη διακοίνωση της Αγκυρας

Παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Anadolu Agency via Getty Images

Διπλωματικό σημείωμα με το οποίο καταδικάζει την ασέβεια προς τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της Τουρκίας απέστειλε η Αγκυρα στο Ρέικιαβικ μετά την γελιοποίηση του μεγάλου αστέρα, Εμρε Μπελόζογλου, από έναν άνδρα που κρατούσε βούρτσα τουαλέτεας αντί για μικρόφωνο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ενόψει της αναμέτρησης μεταξύ των δύο χωρών το βράδυ της Τρίτης.

Το σημείωμα που στάλθηκε μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στο Οσλο καταδίκασε τις «ασέβειες» και τις «βίαιες» συμπεριφορές κατά των Τούρκων ποδοσφαιριστών, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων τους και ζήτησε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους παίκτες.

Προηγουμένως, το περιστατικό είχε καταδικαστεί από το προεδρικό γραφείο καθώς και από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τους ηγέτες των κομμάτων.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (TFF), Νιχάτ Οζντεμίρ, προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και διεμήνυσε ότι το κράτος λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε, επίσης, τον Οζντεμίρ ότι ο τουρκικός λαός στέκεται στο πλευρό της εθνικής ομάδας.

Σημειώνεται πως Τουρκία και Ισλανδία δεν διαθέτουν εγκατεστημένες διπλωματικές αποστολές στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Οι Τούρκοι, πάντως, ισχυρίζονται πως είχαν ενημερώσει εγκαίρως για την επικείμενη άφιξη της ομάδας στο διεθνές αεροδρόμο Κέφλαβικ στις 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο του αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2020, ήδη από τις 16 Μαίου. Οπως λένε, είχαν στείλει επίσημο αίτημα για γρήγορο έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο για τους ποδοσφαιριστές, ενώ η αίτηση ανανεώθηκε στις 6 Ιουνίου.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας επιμένει ότι οι τουρκικές αρχές κοινοποίησαν αυτό το αίτημα «μόνο λίγες ώρες πριν» την άφιξη της ομάδας στη χώρα.

Πηγή: Ηurriyet

Sponsored Post