Διπλωματικό «σκάκι» για την απομόνωση της Τουρκίας

Σειρά διπλωματικών ελιγμών, με την κυβέρνηση να εκφράζει ικανοποίηση για τη στάση της ΕΕ.
ASSOCIATED PRESS

Σειρά διπλωματικών ελιγμών με απώτερο στόχο την απομόνωση της Τουρκίας πραγματοποιεί η κυβέρνηση, με στελέχη της να εκφράζουν ικανοποίηση για τη στάση των μελών της ΕΕ σχετικά με το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο κείμενο συμπερασμάτων τονίζεται πως το αποκαλούμενο μνημόνιο κατανόησης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», ενώ παράλληλα εκφράζεται ρητώς αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και στην Κύπρο. Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως «θεωρούμε τη συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη, χωρίς κανένα περιεχόμενο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα επιμένουμε να το υποστηρίζουμε σε όλα τα φόρα και στον ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά» μετά την κίνησή της να υπογράψει το εν λόγω «άκυρο μνημόνιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου πως «η χώρα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη», και προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά με κανέναν τρόπο δεν παραιτείται από τη «διαρκή, μόνιμη και συνεχή επίκληση της ακυρότητας των συγκεκριμένων κειμένων και ιδίως του κειμένου που με περισσή εφευρετικότητα, για να πω το ελάχιστο, εξαφανίζει από το χάρτη την Κρήτη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά και ακυρώνει τις νομικές συνέπειες της ύπαρξής τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες: «Θα ήθελα να πω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, δεδομένης της πρόκλησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο...Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών κρατών είναι απολύτως καθοριστική. Μπορώ να πω ότι θα λάβουμε οποιοδήποτε χρήσιμο μέτρο για τον σκοπό αυτό και βεβαίως δεν θα ενδώσουμε σε καμιά μορφή πρόκλησης».

Yπενθυμίζεται επίσης πως την Πέμπτη ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την ξεκάθαρη αντίθεση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, τονίζοντας πως «η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» και προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσης, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα, χαρακτήρισε μη νόμιμη και απορριπτέα τη συμφωνία, τονίζοντας πως « και δημόσια, οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης».

Οργή στην Τουρκία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Στο μεταξύ, την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας έχει προκαλέσει και η έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίσματος σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή πως κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για το θέμα, με την Άγκυρα να καταδικάζει την κίνηση αυτή ως «κενή» και να κατηγορεί τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς πως «πολιτικοποιούν την ιστορία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε πως το ψήφισμα αυτό δεν είναι «τίποτα παραπάνω από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει καμία εγκυρότητα. Αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι δειλοί που είναι απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την αλήθεια». Σε παρόμοιο πλαίσιο κινήθηκαν και δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που μίλησε για «πολιτικούς που λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα ιστορικό θέμα» και του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, που υποστήριξε ότι η στάση της Τουρκίας δεν αλλάζει.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή