ΔΙΕΘΝΕΣ
27/01/2021 07:20 EET

ΔΝΤ: Βελτίωση προβλέψεων για παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, μα «εξαιρετική αβεβαιότητα»

Κίνδυνος από τα νέα κύματα κρουσμάτων Covid-19 και τις μεταλλάξεις του ιού.

Andrew T. White via Getty Images
.

Το ΔΝΤ βελτίωσε την Τρίτη την πρόβλεψή του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2021 και ανέφερε ότι η ύφεση λόγω κορονοϊού πέρυσι - η μεγαλύτερη συρρίκνωση από τη Μεγάλη Ύφεση - θα είναι περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο έντονη από ό,τι αναμενόταν.

Το ΔΝΤ ανέφερε πως οι πολλαπλές εγκρίσεις εμβολίων και η έναρξη εμβολιασμών σε κάποιες χώρες ενίσχυσαν τις ελπίδες για τέλος της πανδημίας, που έχει μολύνει πλέον περίπου 100 εκατ. ανθρώπους και κοστίζει τη ζωή σε πάνω από 2,1 εκατ. παγκοσμίως.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία συνέχιζε να αντιμετωπίζει «εξαιρετική αβεβαιότητα» και νέα κύματα κρουσμάτων Covid-19 και μεταλλάξεών του αποτελούν κίνδυνο, και η διεθνής δραστηριότητα θα παραμείνει αρκετά κάτω από τις προ Covid-19 προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από έναν χρόνο.

Η Γκιτά Γκοπινάτ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, είπε ότι η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας COVAX του ΠΟΥ για εμβόλιο αποτελούσε ένα «πολύ μεγάλο βήμα» για τον περιορισμό της πανδημίας και τη διασφάλιση πιο δίκαιης διανομής των εμβολίων. «Πολύ περισσότερα θα χρειαστούν, επειδή όπως μπορούμε να δούμε, δεδομένου του μεταλλασσόμενου ιού, δεν είναι ένα πρόβλημα που θα εξαφανιστεί σύντομα» είπε η Γκοπινάτ σε συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχει ακόμα πολλή αβεβαιότητα» είπε σε ξεχωριστή συνέντευξή της στο Reuters. «Ξέρουμε ότι η υγειονομική κρίση δεν θα τελειώσει μέχρι να τελειώσει παντού».

Η Γκοπινάτ είπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να κερδίσει 9 τρισ. δολάρια μεταξύ του 2020 και του 2025 εάν υπάρξει ταχύτερη πρόοδος ως προς τον τερματισμό της υγειονομικής κρίσης, και ήταν ξεκάθαρα προς το συμφέρον των προηγμένων οικονομιών να βοηθήσουν τις πιο φτωχές χώρες να ανακάμψουν. «Υπάρχει απόλυτα νόημα από οικονομικής άποψης να το κάνουμε αυτό, και να το κάνουμε αμέσως τώρα» είπε στο Reuters.

To ΔΝΤ υπολογίζει πως περίπου 90 εκατ. άνθρωποι είναι πιθανόν να πέσουν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας το 2020- 2021, με την πανδημία να διαγράφει περίπου 22 τρισ. δολάρια σε προβλεπόμενο προϊόν ως το 2025 και να αντιστρέφει την πρόοδο που έγινε στη μείωση της φτώχειας κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Γκοπινάτ είπε πως οι προηγμένες οικονομίες ανέκαμπταν ταχύτερα, και προέτρεψε τις χώρες που έχουν τα μέσα να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια, χαμηλότοκα δάνεια και ελάφρυνση χρέους στις φτωχότερες. «Υπάρχουν ακόμα πολλά, πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε σίγουρα σε έδαφος θετικής ανάπτυξης φέτος, αντίθετα με το προηγούμενο έτος» είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Στο τελευταίο του World Economic Outlook, το ΔΝΤ προέβλεπε παγκόσμια συρρίκνωση 3,5% το 2020, βελτίωση 0,9% σε σχέση με το 4,4% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο. Προέβλεψε επίσης παγκόσμια ανάπτυξη 5,5% το 2021, 0,3% καλύτερα από τον Οκτώβριο, επικαλούμενο προσδοκίες ανόδου χάρη στο εμβόλιο αργότερα μέσα στο έτος και επιπρόσθετες πολιτικες στήριξης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και μερικές άλλες μεγάλες οικονομίες.

Η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη στον κόσμο, αναμενόταν να αναπτυχθεί κατά 5,1% το 2021, αναθεώρηση προς τα πάνω της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η πρόβλεψη αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ περάσει ένα πακέτο ανάκαμψης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που προτάθηκε από τον Μπάιντεν, είπε η Γκοπινάτ, προβλέποντας άνοδο 5% για τρία χρόνια εάν το πακέτο εγκριθεί από το Κογκρέσο. Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 8.1% το 2021 και 5,6% το 2022, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου της τάξης του 8,2% και του 5,8% αντίστοιχα, ενώ η οικονομία της Ινδίας προβλέπεται να αναπτυχθεί 11,5% το 2021, πάνω 2,7 μονάδες από την πρόβλεψη του Οκτωβριου, μετά από μια ισχυρότερη του αναμενομένου ανάκαμψη το 2020.

Το Ταμείο ανέφερε ότι οι χώρες θα έπρεπε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις οικονομίες τους μέχρι να εξομαλυνθεί η δραστηριότητα για τον περιορισμό της συνεχιζόμενης ζημιάς από τη βαθιά ύφεση του προηγούμενου έτους.