ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/12/2017 13:42 EET | Updated 16/12/2017 14:26 EET

Δούρου στο συνέδριο για τη Δυτική Αττική: Το μοντέλο στρεβλής ανάπτυξης δεν έτυχε, πέτυχε

SOOC/

 

Τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο συνέδριο που πραγματοποιείται στην Ελευσίνα έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, στόχος του συνεδρίου είναι «η αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένη και από την άναρχη δόμηση, αλλά και επιβαρυμένη από τη βιομηχανία, αλλά και από άλλες πηγές, οι οποίες προξενούν βλάβες στο φυσικό περιβάλλον».

Το Σάββατο κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες θα ανοίξουν με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και στη συνέχεια θα μιλήσουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Eurokinissi

Στις συνεδρίες της Κυριακής θα τοποθετηθούν, οι υπουργοί, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Ακόμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν το απόγευμα της Κυριακής, με ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου τόνισε ότι είναι ένα στοίχημα για την περιφερειακή αρχή της Αττικής όσο όμως και για τους δημάρχους Μάνδρας, Μεγάρων κ.α., όσο όμως και πρόκληση για την κυβέρνηση.

 

Eurokinissi

Στοίχημα και πρόκληση, ιδίως σήμερα, «μετά από την καταστροφική, φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου που ανέδειξε, με τραγικό αλλά αναμφισβήτητο τρόπο, την πορεία που οφείλουμε όλοι, Κεντρική Εξουσία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοπικές κοινωνίες να ακολουθήσουμε». Γι′ αυτό και η περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για μία «πορεία – μονόδρομο».

Μια πορεία, η οποία «σχετίζεται με την ανάγκη να γίνουν επιτέλους πράξεις, οι διαπιστώσεις των χρόνιων παθογενειών και δυσλειτουργιών της κρατικής μηχανής σε όλα τα επίπεδα, για να μην επαναληφθούν νόμιμες αυθαιρεσίες και αυθαίρετες νομιμοποιήσεις. Για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα, στο όνομα μίας ανάπτυξης, η οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελούσε ύβρη κατά του περιβάλλοντος και πρόκληση σε κάθε έννοια αειφόρου ανάπτυξης».

Όπως μάλιστα με έμφαση σημείωσε στη συνέχεια του χαιρετισμού της, αυτό το μοντέλο στρεβλής ανάπτυξης «δεν έτυχε, αλλά πέτυχε γιατί είχε συγκεκριμένο, ταξικό πρόσημο». 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο τόνισε: «Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ, πάρα πολλοί υπουργοί, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, με όλους εσάς για να μιλήσουμε για αυτά που πρέπει να γίνουν, από όλους μας, προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα στην Δυτική Αττική», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Ανάταξη της Δυτικής Αττικής, σημαίνει πρώτα απ′ όλα ταυτόχρονη παρέμβαση σε πολλούς τομείς. Μια ολιστική προσέγγιση στη βάση ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την περιοχή, όπου οι αλληλεπιδράσεις θα είναι προγραμματισμένες και σαφείς».

Eurokinissi

Όμως, ο κ. Σκουρλέτης έκανε αναφορά και στην πρόσφατη φονική πλημμύρα στην περιοχή: «υπό το βάρος της πρόσφατης τραγωδίας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής», μέμφθηκε «την εύκολη κριτική του κάθε μετά Χριστόν προφήτη ή τον μονότονο καταγγελτικό λόγο που ανατροφοδοτείται με καταστροφές και τραγικά συμβάντα».

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση, λοιπόν, θέμα που «ήρθε στο προσκήνιο δραματικά και διεκδικεί απαντήσεις, μα και τις κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντικά ανάλογες καταστροφές. Τα νέα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής προϊδεάζουν για μια πολύ μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει να διοχετευθούν πόροι, να εκπονηθούν ευρύτεροι σχεδιασμοί, να δρομολογηθούν τα κατάλληλα έργα και να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και ευτυχώς το μήνυμα αυτό το έχει εισπράξει η κυβέρνηση και το μετατρέπει σε συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post