ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2018 17:14 EEST | Updated 29/03/2018 17:17 EEST

Δοκιμάστε να ζητήσετε από Facebook και Google όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα σας. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε μια αποτοξίνωση από τον κόσμο του διαδικτύου;

Ivanko_Brnjakovic via Getty Images

Μετά το σκάνδαλο με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica, γίνεται πολλή συζήτηση για το εάν και κατά πόσο στοιχεία και πληροφορίες που μας αφορούν είναι ασφαλή ή όχι στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συντάκτης του Newstatesman.com, Dylan Curran, επιχείρησε να συγκεντρώσει όλα του τα δεδομένα από Facebook και Google, πράγμα που έκανε το Σάββατο, 24 Μαρτίου. Το αρχείο του Facebook ήταν 600 MB, δηλαδή σχεδόν 400.000 έγγραφα του Word, ενώ το ανάλογο αρχείο της Google έφτασε τα 5.5 GB, που θα πει περίπου 3 εκ. έγγραφα του Word. 

Τι αποθηκεύει το Facebook 

- Όλα τα απεσταλμένα σας μηνύματα 

- Όλα τα ληφθέντα μηνύματά σας 

- Όλες τις επαφές των κλήσεών σας (ναι, όχι μόνο εκείνες των φίλων σας στο Facebook) 

- Όλα τα γραπτά σας μηνύματα 

- Όλες τις ηχογραφημένες συνομιλίες σας (όχι τις κλήσεις στο Fb) 

- Όλα τα απεσταλμένα αρχεία σας 

- Όλα τα ληφθέντα αρχεία 

- Την κάθε φορά που συνδέεστε στο Facebook και το μέρος που το κάνετε 

- Όλως παραδόξως ΚΑΙ όλα τα stickers που έχετε στείλει ποτέ 

Τι αποθηκεύει το Google 

- Όλο το ιστορικό αναζητήσεων (ακόμη και αν έχετε κάνει εκκαθάριση στον browser σας) 

- Όλες τις σημειωμένες εκδηλώσεις στο Ημερολόγιο της Google και αν πήγατε σε αυτές (χρησιμοποιώντας την τοποθεσία σας για να επιβεβαιώσει την παρουσία ή απουσία σας) 

- Την τοποθεσία σας κάθε φορά που ανοίγετε το κινητό σας. Αποθηκεύει κάθε τοποθεσία που έχετε βρεθεί για τους τελευταίους 12 μήνες.

- Όλες τις εικόνες και άλλα αρχεία που έχετε κατεβάσει ποτέ 

- Άλλες γενικές πληροφορίες που το Google κατέχει για εσάς 

- Όλες τις αποθηκευμένες φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικά με αυτές (πότε τραβήχτηκε η φωτογραφία και πού) 

- Κάθε διαφήμιση που έχετε δει ή κλικάρει ποτέ 

- Κάθε εφαρμογή που έχετε κατεβάσει ή χρησιμοποιήσει ποτέ 

- Κάθε εφαρμογή που έχετε εγκαταστήσει ή αναζητήσει 

- Όλο το ιστορικό σας στο Youtube από τη μέρα που ξεκινήσατε να το χρησιμοποιείτε 

Γίνεται και χειρότερο από αυτό: στην περίπτωση που θελήσετε να σβήσετε το ιστορικό των αναζητήσεών σας στο Google, θα πρέπει να το κάνετε από όλες τις συσκευές που έχετε συνδεθεί ποτέ στο λογαριασμό σας. Επίσης, αποθηκεύει όποια τοποθεσία έχετε δηλώσει στο Google Maps κάθε φορά που έχετε ανοίξει την εφαρμογή. 

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του ζητήματος, αρκεί να αναλογιστούμε ότι 30 ή 15 χρόνια πριν, μια τέτοια εξέλιξη θα μας φαινόταν αδιανόητη. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλες αυτές οι εταιρείες που διαχειρίζονται όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα έχουν εργαζομένους ηθικούς ως το κόκαλο; Απλώς δεν μπορούμε. Γι΄ αυτό να θυμάστε ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε πολλές από αυτές τις συλλογές προσωπικών σας δεδομένων πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» των διαφόρων εφαρμογών της Google. 

Sponsored Post