22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
07/10/2020 21:40 EEST

Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου με ταχύτητα οκταπλάσια του ήχου από το ρωσικό ναυτικό

Χτύπησε έναν στόχο αφού πέταξε 450 χλμ μέσα σε μερικά λεπτά.

ASSOCIATED PRESS

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός αντιπλοϊκού (για χρήση εναντίον εχθρικών πλοίων) πυραύλου Zircon από φρεγάτα του στον ρωσικό βορρά- με τον πύραυλο να πλήττει τον στόχο του αφού πέταξε 450 χλμ μέσα σε μερικά λεπτά.

Όπως μετέδωσε το RT, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» αναχώρησε για τη Λευκή Θάλασσα (εντός της Θάλασσας του Μπάρεντς) την Τρίτη. Στο πλαίσιο δοκιμών με πραγματικά πυρά, εκτόξευσε τον πολυηχητικό (πολυηχητικά- hypersonic- χαρακτηρίζονται τα όπλα με ταχύτητα 5 Μαχ και άνω, δηλαδή με ταχύτητα πενταπλάσια αυτής του ήχου και άνω) από ένα από τα σιλό κάθετης εκτόξευσης της. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, είναι η πρώτη φορά που o Zircon δοκιμάζεται για χρήση σε επιχειρήσεις εναντίον πλοίων, με το όπλο να χτυπά απευθείας τον στόχο του σε απόσταση 450 χλμ. Κατά τη δοκιμή, αναφέρθηκε ότι ο πύραυλος έπιασε ταχύτητα 8 Μαχ (οκταπλάσια αυτής του ήχου).

 

 

Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε τη δοκιμή, λέγοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Ο Zircon είναι υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια, και η ύπαρξή του είχε αποκαλυφθεί πέρυσι από τον Πούτιν, μαζί με άλλα πολυηχητικά όπλα όπως το Avangard και ο πύραυλος Kinzhal. Ο Zircon θεωρείται πως είναι ικανός να πιάνει ταχύτητες μέχρι και 9 Μαχ και μπορεί να πλήξει στόχους σε ξηρά και θάλασσα σε απόσταση 1.000 χλμ. Προορίζεται για χρήση από υποβρύχια και πλοία, ενώ αναπτύσσεται και μια χερσαία έκδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τεχνολογία και πόλεμοι του μέλλοντος: Τα όπλα του (όχι και τόσο μακρινού) αύριο

Ο τομέας των πολυηχητικών όπλων αναδεικνύεται σε μια «αρένα» όπου λαμβάνει χώρα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ κάποιων εκ των ισχυρότερων στρατών του πλανήτη: ΗΠΑ και Κίνα αναπτύσσουν τα δικά τους hypersonic όπλα, ενώ η Ρωσία φαίνεται να επενδύει πολύ στον χώρο, υποστηρίζοντας πως σκοπός των πολυηχητικών της όπλων είναι να διασφαλίσει επαρκή αποτρεπτική ισχύ μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την Anti-Ballistic Missile Treaty το 2002 και την εγκατάσταση αντιπυραυλικών «ασπίδων» κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο Πούτιν έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως η ρωσική πρόοδος στα όπλα αυτά έχει αφήσει πίσω τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.