Δοκιμάζεται η Ε.Ε με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία

Το κράτος δικαίου της Ουγγαρίας στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
LUDOVIC MARIN via Getty Images

Έπειτα από πρόταση της ευρωβουλευτού Judith Sargentini το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 25 Ιουνίου συνέστησε να εκκινήσει η διαδικασία για την εφαρμογή του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας με την κατηγορία πως παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεκινάει σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μεταξύ άλλων αναμένεται την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Πρόκειται για μια κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία στόχο έχει να επισημάνει τη σπουδαιότητα του κράτους δικαίου και τις αρχές που διέπουν την Ένωση. Συγκεκριμένα η ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας θα στερήσει από το κράτος μέλος την δυνατότητα ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπερψηφίσει την απόφαση να καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου στην Ουγγαρία το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων οφείλει να εξετάσει τη σύσταση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πειθαρχική διαδικασία η οποία κινήθηκε από την πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού είχε εγκριθεί από 37 έναντι 19 ψήφους. Η εφαρμογή της κύρωσης αυτής προς το κράτος μέλος χαρακτηρίζεται αβέβαιη, ωστόσο ακόμη και ο συμβολικός χαρακτήρας της διαδικασίας δύναται να λειτουργήσει αποθαρρυντικά ως προς τις κινήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού. Οι κυβερνητικές ενέργειες του Ορμπάν έχουν δημιουργήσει ένα κύμα δυσαρέσκειας και ανησυχίας δεδομένου ότι έχουν θέσει σε κίνδυνο τη δικαστική λειτουργία της χώρας, την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου. Οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές έχουν δεχθεί επίσης ουσιώδη κριτική καθώς η μεταχείριση προς τους μετανάστες και τους αιτούντες ασύλου προσκρούει στις αρχές που διαφυλάσσει η Ένωση.

Από την πλευρά του ο Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό την ΕΕ ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές της. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την προεκλογική περίοδο προωθούσε το μήνυμα «Σταματήστε τις Βρυξέλες».

Η νομική διαδικασία της ΕΕ στοχεύει στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου και στην περιφρούρηση της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ωστόσο, είναι γεμάτη με πολιτικούς κινδύνους. Ανάλογο παράδειγμα μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει η Πολωνία η οποία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υπόκειται σε αυτή τη διαδικασία. Εξαιτίας των αλλαγών στο δικαστικό σώμα της Πολωνίας η Επιτροπή έκρινε πως οι ενέργειες αυτές αποτελούν θεμελιώδη απειλή για το κράτος δικαίου. Αξιοσημείωτο είναι πως η ΕΕ μέχρι στιγμής διστάζει να προχωρήσει την υπόθεση της Πολωνίας καθώς ένας λάθος χειρισμός θα μπορούσε να ενθαρρύνει την προπαγάνδα και να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Ήδη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε κίνηση για την απομάκρυνση της Πολωνίας από τα δικαιώματα ψήφου.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν φανεί περισσότερο απρόθυμοι να λάβουν θέση. Η απάντηση στον αυταρχισμό της Ουγγαρίας χαρακτηρίζεται ως αδύναμη καθώς μέχρι σήμερα οι προειδοποιήσεις που εξαπέλυσαν κατά της κυβέρνησης δεν είχαν αποτέλεσμα. Συνεπώς το ενδιαφέρον στρέφεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένα μεγάλο τεστ της δέσμευσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Δημοφιλή