ΔΙΕΘΝΕΣ
14/05/2018 11:02 EEST | Updated 14/05/2018 11:07 EEST

Δοκιμές θαλάσσης για το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής της Κίνας

- via Getty Images

Δοκιμές θαλάσσης άρχισε το πρώτο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο της Κίνας την Κυριακή.

 

STR via Getty Images

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της South China Morning Post, το νέο αυτό σκάφος- το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, μετά το «Λιαονίνγκ», το οποίο είναι το πρώην σοβιετικό «Βαριάγκ»- αποτέλεσε καρπό της συνεργασίας μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας και πολιτών εργολάβων και ερευνητών. Σύμφωνα με τον Χου Βενμίνγκ, επικεφαλής της China Shipbuilding Industry Corporation, πάνω από το 70% των εταιρειών που συμμετείχαν στο εγχείρημα ήταν από πολιτικούς τομείς.

 

 

Το νέο αεροπλανοφόρο έφυγε από το ναυπηγείο στο βορειοανατολικό Νταλιάν, σαλπάροντας από το λιμάνι μισή ώρα αργότερα υπό πυκνή ομίχλη, για να δοκιμάσει τα συστήματα ενέργειας και προώθησής του στη θάλασσα για πρώτη φορά. Το πλοίο, το οποίο βρέθηκε στο νερό τον περσινό Απρίλιο, είναι εκτοπίσματος 65.000 τόνων και δεν έχει λάβει ακόμα όνομα (προς το παρόν είναι γνωστό ως Type 001A). Για την ναυπήγησή του αξιοποιήθηκε η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το «Λιαονίνγκ» (της σοβιετικής κλάσης «Ναύαρχος Κουζνετσόφ») και μελετήθηκαν τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ.

 

STR via Getty Images

 

Σημειώνεται πως το νέο σκάφος, όπως και το «Λιαονίνγκ», κινούνται με συμβατικά μέσα, αντίθετα με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, που είναι πυρηνοκίνητα και έχουν πολύ μεγαλύτερα εκτοπίσματα. Έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 38-40 αεροσκαφών συνολικά. Όταν τεθεί σε ενεργό υπηρεσία, θα είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. 

Sponsored Post