ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2020 09:16 EET

Δολοφονία τεσσάρων αυτοχθόνων στην Κολομβία

Ο ένας ήταν πρώην μαχητής της FARC.

ASSOCIATED PRESS
"Ειρήνη". Πρώην μαχητές της FARC διαδηλώνουν ζητώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 και να εγγυηθεί για την ασφάλεια τους (1η Νοεμβρίου 2020)

Τουλάχιστον τέσσερις αυτόχθονες δολοφονήθηκαν σε επίθεση στη νοτιοδυτική Κολομβία ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και άλλοτε μαχητής της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας)

«Ένοπλοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον χωρικών που έβγαιναν από κατοικία. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πρώην μέλος της FARC», ανέφερε ο Συνήγορος του Λαού μέσω Twitter.

Η επίθεση έγινε το Σάββατο το βράδυ σε αγροτική περιοχή του δήμου Σανταντέρ δε Κιλιτσάο, στη περιφέρεια Κάουκα, όπου έχουν διαπραχθεί οι περισσότερες σφαγές φέτος στην Κολομβία.

Ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, ο οποίος μίλησε για «σοβαρό έγκλημα», μετέβη επιτόπου και αναμενόταν να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.

Ένας ακόμη νεαρός αυτόχθονας τραυματίστηκε στην επίθεση, αλλά η ζωή του «δεν διατρέχει κίνδυνο».

Μετά την υπογραφή το 2016 της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση της Κολομβίας και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας — η οποία έκτοτε αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα — η λατινοαμερικάνικη χώρα μπήκε σε νέο κύκλο βίας, με μεγάλο μέρος των θυμάτων να είναι πρώην αντάρτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτες κινημάτων

Πηγή: ΑFP